Kort in Brussel – Muntpunt -een verslag

Kort in Brussel – 19-02-2020 – Muntpunt Brussel – een verslag

 

Prachtige verhalen van topauteurs!

Door Carien Touwen

 

Annelies Verbeke op Kort in Brussel

Woensdag mocht ik aanwezig zijn bij een bijzondere avond die in het teken stond het korte verhaal. Literatuurhuis Passa Porta uit Brussel en boekhandel Limerick uit Gent wisten voor de Week van het Korte Verhaal een vijftal grote auteurs op te trommelen: Maria Vlaar, Caroline Lamarche, Kristien Hemmerechts en Sanneke van Hassel en Annelies Verbeke.

Verbeke won in 2018 de J.M.A. Biesheuvelprijs met haar verhalenbundel ‘Halleluja’. Zij presenteerde de avond en begon met een korte inleiding over de moeilijke situatie van het korte verhaal. Het uitgeven van een verhalenbundel in Nederland en België komt neer op commerciële zelfmoord, vertelde ze. Dit is ook terug te vinden in het opiniestuk dat ze deze week in De Volkskrant publiceerde, samen met auteur Mohammed Benzakour.

Maria Vlaar krijgt als eerste het woord. Zij won in 2019 de J.M.A Biesheuvelprijs met haar debuut ‘Diepe aarde’ en las het verhaal ‘De ongeborene’ uit deze bundel voor. Een mooi verhaal over een jonge schoenmaker.

Maria Vlaar op Kort in Brussel

Vervolgens was het de beurt aan Caroline Lamarche, een franstalige Belgische auteur, die meerdere prestigieuze literaire prijzen won in Frankrijk. Haar verhalenbundel ‘Nous sommes à la lisière’ is in het Nederlands vertaald en uitgegeven als ‘Van dieren en mensen’. Zij las in het Frans het verhaal ‘Frou frou’, over een eend die niet kan vliegen, terwijl op de schermen de vertaling te lezen was.

Terwijl de auteurs voorlazen werden er prachtige illustraties gemaakt door Randall Casaer, die live op het middenscherm te zien waren. Een hele fijne ervaring om te luisteren naar mooie verhalen en tegelijk te kijken naar een bijpassend kunstwerk dat ondertussen groeit.

Kristien Hemmerechts op Kort in Brussel

Fins-Iraakse auteur Hassan Blasim moest helaas afzeggen wegens ziekte. Zijn indringende verhaal over een vluchteling werd in het Arabisch voorgelezen door Muhned Bnana. Ook hierbij was de vertaling op het scherm te lezen.

Daarna kreeg Kristien Hemmerechts de microfoon. Het was een waar genot om naar haar te luisteren. Ze las een verhaal voor dat speciaal voor dit evenement was geschreven: ‘What’s in a name?’ over drie verschillende Jeanines. De tekening die erbij werd gemaakt was ook prachtig.

Sanneke van Hassel op Kort in Brussel

 

 

 

Korte-verhalen-specialist Sanneke van Hassel sloot de avond af met het verhaal ‘Plastic man’ uit haar nieuwste verhalenbundel ‘Nederzettingen’, die zeer goed is ontvangen.

Tussendoor en tot slot kon het publiek luisteren naar prachtige liedjes van Chantal Acda.

Het was een gevulde avond waar duidelijk veel werk in was gestoken, zeker in het vertalen van alle verhalen die werden voorgelezen. Wat ik echter jammer vond was dat er geen ruimte was gelaten voor enkele vragen van de presentator (of het publiek) aan de auteurs over het schrijven van korte verhalen. Ook een panelgesprek over het korte verhaal ontbrak. Met zoveel grote auteurs bij elkaar was het de ideale gelegenheid geweest om ze samen te zetten en te praten over de toekomst van het korte verhaal of over wat er gedaan kan worden om verhalenbundels meer onder de aandacht te brengen. Hopelijk is er bij een volgende editie hier wel ruimte voor.