Eerder verschenen: ‘Wij overleefden’ van Sytze van der Zee

Eerder verschenen: ‘Wij overleefden’ van Sytze van der Zee
De laatste ooggetuigen van de Duitse bezetting

Het lijkt alweer zo lang geleden, de Tweede Wereldoorlog. Bijna 75 jaar na de Duitse capitulatie. Maar nog steeds zijn er mensen die het allemaal hebben meegemaakt. De tachtig-, negentig-, honderdjarigen. Zij waren erbij, maar binnen afzienbare tijd zullen ze niet meer onder ons zijn om hun persoonlijke verhaal te kunnen vertellen. In ‘Wij overleefden ‘komen aan de hand van gesprekken met de betrokkenen vooral de specifieke gebeurtenissen aan de orde die van de naziterreur de meest dramatische en traumatische periode in de Nederlandse geschiedenis hebben gemaakt. Het is een van de laatste kansen om deze ooggetuigen aan het woord te laten.
Iedereen heeft zijn eigen herinneringen, die in chronologische vorm geboekstaafd een gezicht aan de bezetting geven. Zoals de voormalige joodse onderduiker die een liefdesgedicht schreef voor het boerenmeisje dat hij vanuit zijn zolderkamertje kon gadeslaan _ als hij het voorleest, raakt hij nu nog ontroerd. Een vrouw die als meisje ’s nachts haar joodse moeder op de begraafplaats Zorgvlied in een kartonnen doos moest helpen begraven. Een man die als de zoon van de chauffeur van NSB-leider Mussert alle partijbonzen leerde kennen. De uitgebakken kaantjes die mevrouw Mussert voor hun hond meebracht aten ze zelf op.
In totaal sprak de auteur zo’n tachtig mannen en vrouwen van wie hij het relaas optekende. Het resultaat is een aangrijpend en belangrijk boek, met aandacht geschreven door Sytze van der Zee.
Sytze van der Zee (1939) is de auteur van een groot oeuvre, met onder meer Potgieterlaan 7, over zijn jeugd als zoon van een “foute’ vader, en Verslaggever van beroep, zijn journalistieke memoires.

Recensie NBD Biblion:
Journalist en schrijver Sytze van der Zee sprak de afgelopen jaren met zo’n tachtig mannen en vrouwen over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. Memoires aan bombardementen, aan een NSB-vader die door het verzet werd omgebracht, aan de concentratiekampen, aan de honger en schaarste, aan de dilemma’s waarmee je te maken kreeg in het verzet. Het waren overwegend de kinderen en de jongeren van toen die door Van der Zee werden geïnterviewd: stuk voor stuk tachtig- en negentigplussers, een enkeling de honderd gepasseerd. De bundel interviews geeft daarmee een indringend perspectief op oorlog en bezetting vanuit kinderogen. De interviews zijn door de auteur in min of meer chronologische volgorde geplaatst. Het merendeel van de geïnterviewden keert meerdere keren terug in het boek. Het grootste deel van ‘Wij overleefden’ gaat over de tweede helft van de bezetting. Met notenapparaat en beknopt register. (Elias van der Plicht)

Auteur: Sytze van der Zee
Uitgever: Prometheus
Nederlands Paperback
ISBN: 9789044638424
Druk 1: september 2019
464 pagina’s