Nieuw: In betere kringen-Cyriel Buysse

Nieuw: In betere kringen
Satirische verhalen van Cyriel Buysse
In deze uitgave zijn satirische verhalen en kronieken van Buysse bijeengebracht die na de eerste publicatie in Nederlandse tijdschriften nooit zijn herdrukt.

Cyriel Buysse (1859-1932) werd zowel in Nederland als in Vlaanderen bekend als auteur van naturalistische en realistische drama’s, romans en verhalen. Maar hij schreef ook schitterende stukken over het gedrag en de zeden van de rijke klasse, waar hij zelf toe behoorde. Die werden nog nooit gebundeld tot een boek.
In deze uitgave zijn satirische verhalen en kronieken van Buysse bijeengebracht die na de eerste publicatie in Nederlandse tijdschriften nooit zijn herdrukt. De meesterlijke novelle ‘Monsieur Hardamour’ is een satirische thriller
uit 1899. Ook de kortere verhalen en kronieken uit de jaren 1910 en 1920 behoren tot het meest genietbare in de Nederlandstalige literatuur uit het begin van de twintigste eeuw.

Over Cyriel Buysse:
Cyriel Buysse wordt in 1859 geboren in Nevele bij Gent. Hij trouwt in 1896 met de Nederlandse Nelly Dyserinck. Zij vestigen zich in Den Haag, waardoor de Belgische auteur toegang krijgt tot de Nederlandse literaire kringen. In De Nieuwe Gids verschijnt in 1890 zijn geruchtmakende novelle ‘De Biezenstekker’, waarmee Buysse zich een reputatie als naturalistisch auteur verwerft. Samen met Louis Couperus en W.G. van Nouhuys richt hij in 1903 het tijdschrift Groot Nederland op. Buysse sterft op 25 juli 1932, vier dagen nadat hij door koning Albert in de adelstand is verheven.


Auteur: Cyriel Buysse
Uitgever: Houtekiet
Nederlands Paperback
ISBN: 9789089248220
Druk 1: februari 2020
192 pagina’s