Recensie ‘Schaduwliefde’ van Bob van Laerhoven

Recensie ‘Schaduwliefde’ van Bob van Laerhoven

De boeman is overal

*** (drie sterren)

Door Remko Meddeler

Zou er nog literatuur voor teerhartige lezers worden geschreven? Ontstaan er nog verhalen voor hen die zich willen laven aan niets dan liefde, schoonheid en vrede? Is er nog hoop? Ik hoop het. Maar het is niet te vinden in de nieuwste verhalenbundel van de veelzijdige Vlaming Bob van Laerhoven (66).

Schaduwliefde bevat tien verhalen over tien van de vele plekken op aarde waar het mooie wordt overschaduwd door het lelijke. In het openingsverhaal worstelt een oude oorlogsveteraan – de man nam in de jaren 50 deel aan de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog – met zijn misschien toch niet zo heldhaftige gedrag van toen. Een paar verhalen verder belandt de lezer in het Afrikaanse Liberia waar een oorlogsverslaggever tussen de strijdende milities op zoek is naar beeld en tekst, en zich een boeman voor de hulpeloze burgers waant. Dan heeft hij al gelezen over een poging-tot-babymoord in het met eeuwenoude rituelen belaste Congo, is hij op weg naar een aanslag door een door steroïden verminkte terrorist in Syrië en staan hem nog enkele gruwelijke vernederingen van een zigeunermeisje in een Duits concentratiekamp te wachten.

Misschien nog wel erger dan de verhalen zelf, is de wetenschap dat ze zomaar waar kunnen zijn. Bob van Laerhoven was jarenlang journalist in gebieden waar de ene strijd nog niet was afgelopen of de andere begon. In veel van zijn werk schreef hij onverbloemd over de wreedheid van de mensheid, zoals in Srebrenica: getuigen van een massamoord uit 1996 en in zijn prijswinnende misdaadroman De wraak van Baudelaire (2007). Of Van Laerhoven een getormenteerde ziel heeft kan ik niet beoordelen, maar het heeft er alle schijn van. Gelukkig laat hij de lezer van Schaduwliefde niet geheel tot op de bodem van de put zakken. In enkele verhalen lijken de problemen futiel. Of zijn ze zelfs vrolijk makend. De in de liefde belazerde diamantendief in Peru, de man in New York die te maken krijgt met alienontvoering en -verkrachting en de bizarre tantratherapeutische toestanden in India, geven even lucht. Zorgen zelfs voor een glimlach. Het is jammer dat Van Laerhoven hier en daar de chaotische voorvallen en gedachten dermate dito beschrijft dat de lezer vrijwel ieder houvast verliest. Alsof de schrijver tijdens het schrijven onder invloed was van het een of ander en het zo maar gelaten heeft. Ook het Vlaamse taalgebruik vertroebelde mijn zicht zo nu en dan. Helaas zijn de meeste woorden, zinnen, alinea’s en pagina’s kraakhelder en doeltreffend. Helaas, want hierdoor verloor ik gaandeweg alle hoop op de conclusie dat deze bundel vooral uit matig tot slechte fictie van een getraumatiseerde Belg bestond. De realiteit is gruwelijker dan menig bedenksel, dat blijkt maar weer.  

Auteur: Bob Van Laerhoven
Uitgever: Houtekiet
Nederlands Paperback
ISBN: 9789089247742
Druk 1: oktober 2019
288 pagina’s