Zomerlezen: ‘Naar de rivier’ van Frans van der Eem

Vandaag maken we de tweede winnaar bekend van onze zomerschrijfwedstrijd voor korte verhalen. (Je kunt nog meedoen, klik hier voor alle informatie!) De eer is aan Frans van der Eem. We waren onder de indruk hoe er in dit verhaal met zo weinig woorden een heel indringend beeld is neergezet.

Van harte gefeliciteerd Frans! Het verhaal Naar de rivier is hieronder lezen.

Naar de rivier

©2020  Frans van der Eem

Ik word wakker als de hond aanslaat. Het klinkt anders dan wanneer de postbode het erf op rijdt. Aan het grijze licht in de kamer zie ik dat de zon nog aarzelt om zich te vertonen. Ik stap uit bed en ga naar het raam. In de verte, bij de cipressen die ons land begrenzen, hangt een stofwolk boven de zandweg die van ons huis naar de rivier loopt. Beneden mij staat de hond trillend op de treden van de veranda. Samen staren we naar het dwarrelende stof.

Zonlicht en schaduw waren we, geliefde en bedrogene. Ik fluisterde je dromen in, maar jij noemde het nachtmerries. Je spuugde me in het gezicht omdat ik je geborgenheid wilde geven. Het soort geborgenheid waar jij niets om gaf.

Zij aan zij rennen we, de oude hond en ik. Over de zandweg, naar de rivier, het stof een deken onder onze blote voeten. Zo nu en dan kijkt hij naar me op, de hond, hijgend, tong uit zijn bek. Hoopvol of verwijtend, ik mag het zelf invullen.

Je voelde je verloren, zei je. Maar toen ik je vroeg waar ik je kon vinden, zweeg je. Ik stopte met zoeken en verdronk mijn angsten. En je zwarte ogen werden als raven die zich krassend lieten meevoeren door de storm.

De rivier stroomt breed en diep, zijn wateren ondoorgrondelijk. De oever is modderig, vol wankele voetstappen. De oude hond volgt ze aarzelend. Aan de waterlijn blaft hij een keer schor. Ik roep hem. Roep jou.

Een rivier heeft geen echo. Hij neemt, maar geeft nooit iets terug.

Over de auteur:

Frans van der Eem schrijft korte verhalen. Sinds medio 2017 stond hij tientallen keren op long- en shortlists. In januari 2020 won hij de schrijfwedstrijd ‘Dansende Olifanten op het ijs’ (Godijn Publishing). Zijn verhaal ‘Burengerucht’ was Verhaal van de Maand in april 2020. In juni 2020 was hij een van de winnaars van de schrijfwedstrijd ‘Zwarte Sneeuw’ (Godijn Publishing) met zijn thrillernovelle ‘Maaiveld’. Deze novelle verschijnt 31 oktober 2020 als e-boek en luisterboek. Van Frans verschenen dertig verhalen in verzamelbundels van uitgeverijen en op online schrijffora. Zie https://www.facebook.com/FransvanderEem.

2 Reacties

  1. Mooie sfeerbeschrijving met een treffende verwantschap tussen baas en dier en een intrigerende afsluiting (Een rivier heeft geen echo. Hij neemt, maar geeft nooit iets terug) die tot nadenken stemt -©Inspiratiewater.

1 Trackback / Pingback

  1. Zomerlezen: alle winnaars tot nu toe – Het Korte Verhaal

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.