De Gouden Strop en Hebban introduceren De Zilveren Strop

De Gouden Strop en Hebban introduceren De Zilveren Strop

Het Thrillergenre is het meest gelezen genre in de Lage Landen. Toch was er geen grote, algemene schrijfwedstrijd voor spannende verhalen. Dat was het bestuur van de Gouden Strop en de Hebban Crew los van elkaar een doorn in het oog. Nu hebben ze de handen ineen geslagen om daar verandering in te brengen: in 2021 wordt voor het eerst de Zilveren Strop schrijfwedstrijd georganiseerd!

In een nieuwe samenwerking lanceren het grootste lezersplatform en de bekendste prijs voor het spannende boek een nieuwe schrijfwedstrijd. Onder de vlag van De Gouden Strop wordt in 2021 voor het eerst De Zilveren Strop uitgereikt voor het beste Nederlandse spannende korte verhaal.

Stichting Gouden Strop koesterde al lange tijd een wens om ook voor het spannende korte verhaal een eigen prijs in het leven te roepen, naast De Gouden Strop (voor beste thriller) en de Schaduwprijs (voor beste thrillerdebuut). Het korte verhaal is een aparte categorie, het schrijven ervan vereist een andere techniek en een ander talent dan het schrijven van een spannend boek.

Voorzitter van de Stichting Gouden Strop Charles den Tex: ‘Dit is een belangrijke uitbreiding, met de Zilveren Strop kunnen we de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van de misdaadliteratuur nog verder vergroten.’

Lezersplatform Hebban.nl organiseert regelmatig schrijfwedstrijden voor uiteenlopende genres. Dit jaar werd de organisatie van de Harland Awards, de bekendste schrijfwedstrijd voor speculatieve verhalen, door Hebban overgenomen.

Hebban-wedstrijdcoördinator Martijn Lindeboom: ‘Er zijn veel schrijfwedstrijden in Nederland, maar er bestond geen grote onafhankelijke schrijfwedstrijd voor spannende verhalen. Dat vonden we eigenlijk gek voor zo’n groot en belangrijk genre. We zijn er trots op dat we dit nu in nauwe samenwerking met De Gouden Strop op Hebban.nl kunnen gaan organiseren.’

De Zilveren Strop Schrijfwedstrijd is open voor ervaren en minder ervaren schrijvers van spannende korte verhalen van maximaal 7.500 woorden. De hoofdprijs bedraagt 500 euro en de vijf beste verhalen worden gebundeld in een e-book, dat op de website van Hebban gedownload kan worden. De eindjury wordt begin 2021 bekendgemaakt. De inzendtermijn start op 1 februari a.s. In juni 2021 worden de winnaars van De Gouden Strop, De Zilveren Strop en De Schaduwprijs bekendgemaakt.

Belangrijke informatie

Januari 2021: bekendmaking jury en voorwaarden
1 februari 2021: de inzendtermijn wordt geopend, via een artikel en inzendformulier op Hebban.nl
28 februari: deadline insturen verhalen
Juni: bekendmaking winnaars Gouden Strop, Zilveren Strop en Schaduwprijs

De hoofdprijs bedraagt 500 euro en de vijf beste verhalen worden gepubliceerd in een speciaal e-book op Hebban (50 euro publicatievergoeding voor de vier runners-up)

Lengte verhaal: max. 7.500 woorden

Lees meer op: Hebban.nl/zilveren-strop