Recensie verhalenbundel ‘Let goed op’ Jason Reynolds
Tien keer raak
Door Carien Touwen
Tien kinderen uit dezelfde klas, allemaal met hun eigen zorgen en gedachten. In de tien verhalen in Let goed op volgen we ze, ieder op hun eigen weg van school naar huis. Het concept lijkt simpel, maar zo eenvoudig is het niet om tien verschillende situaties te creëren die zowel de routine van het elke-dag-naar-huis-lopen bevat, als een verrassend inzicht in het leven van de hoofdpersonen. Jason Reynolds doet het. Ieder verhaal klopt en ieder verhaal raakt.
Amerikaans auteur Jason Reynolds (1983) las zijn eerste boek pas uit toen hij zeventien was. Hij kwam maar weinig verhalen tegen waarin hij zichzelf herkende. Met zijn boeken wil hij daar verandering in brengen. Hij publiceerde al een ruim tiental jeugdboeken en werd in 2020 benoemd tot Amerikaans ambassadeur voor jeugdliteratuur. Deze maand won Let goed op (Look both ways) de prestigieuze Britse Carnegie Medal voor jeugdliteratuur. (Bron: The Guardian)
De jonge tieners in Let goed op wandelen alleen of in een groepje. Ieder verhaal speelt zich af in een andere straat en geeft een inkijkje in de leefwereld van tieners.
Indrukwekkend is het verhaal over de Kale Bende, die alles jat wat rinkelt. Hun ouders hebben kanker overleefd, maar kunnen door de hoge ziektekosten geen lunchgeld voor hun kinderen meer betalen. De vier kinderen halen alles uit de kast om een ijsje te kunnen kopen.
Vakkundig neemt Reynolds je mee in de jongetienerwereld en laat zien hoe kinderen omgaan met de dood van een gezinslid, eenzaamheid, angsten, pesten of homofobie.
Eén jongen bedenkt in zijn hoofd tientallen manieren waarop hij een gevaarlijke hond, als hij die zal tegenkomen, kan ontwijken. Een jonge meid vertelt mopjes als eerbetoon aan haar opa, die langzaam zijn geheugen kwijtraakt, en doet alsof hij ze voor haar bedacht heeft. En de grootste jongen van de klas zorgt er iedere dag op een ludieke manier voor dat de kleinste van de klas niet onder de voet gelopen wordt.
In alle verhalen komen we het beeld van een vallende schoolbus tegen, soms wat absurd, maar meestal heel passend. In het laatste verhaal krijgen we het laatste stukje van die puzzel, het verhaal van de klaar-over, die in bijna elk verhaal aanwezig is, en haar zoon die altijd in haar buurt zijn huiswerk doet. Waar je eerst misschien denkt: waarom zit hij daar zo braafjes bij zijn moeder? blijkt de reden dieper te liggen dan je verwacht.
De weg naar huis is ook de weg naar vrijheid, van denken en van doen. Dit boek laat in bijzondere en toch herkenbare verhalen zien dat iedereen een andere weg neemt.
Auteur: Jason Reynolds
Vertaler: Maria Postema
Vanaf: +/- 10 jaar
Uitgever: Condor
Nederlands Hardcover
ISBN: 9789493189300
Druk 1: april 2021
192 pagina’s