Winnaar schrijfwedstrijd Het Korte Verhaal 2021

Het is de laatste dag van september en dat betekent dat we vandaag de winnaar bekendmaken van onze zomerschrijfwedstrijd. Aan alle deelnemers, nogmaals van harte bedankt voor jullie inzending! Deze editie van de schrijfwedstrijd werd dankzij jullie allemaal een groot succes.

Het winnende verhaal van de schrijfwedstrijd 2021 van Het Korte Verhaal is: Prooi van Marieke Vullings. Van harte gefeliciteerd Marieke! Jouw verhaal is verkozen tot het mooiste verhaal van 2021 en wint daarmee de hoofdprijs van 50 euro. Lees het winnende verhaal HIER.

Hieronder volgt het juryrapport:

Juryrapport schrijfwedstrijd Het Korte Verhaal 2021

De pre-post-corona-editie van de schrijfwedstrijd Het Korte Verhaal zag ruim 90 inzendingen in het elektronische postbakje belanden. Dit bewijst opnieuw hoe graag men verhalen vertelt, zelfs als het op de vierkante millimeter moet gebeuren. Hoewel de juryleden geen willekeurige lezers zijn – ze zijn allen uitgesproken liefhebber van het (zeer) korte verhaal – willen ze toch deze kans grijpen om aan te geven hoezeer ze genoten hebben van alle inzendingen. De kwaliteit liep uiteen – goede schrijvers zijn blijkbaar niet per se goede lezers – maar de rijkdom aan ideeën die werden uitgewerkt tot een verhaal van maximaal 500 woorden, stemde tot vreugde. Enkele weekwinnaars noopten de juryleden zelfs tot een voor gezinsleden hoorbare uitroep van vrolijkheid. Hiervoor dankt zij alle inzenders.

Het schrijven van een kort verhaal is moeilijk. Een vak apart, zegt degene die graag overdrijft. Een goed verhaal met kop, romp en kont op 1 A4’tje zetten is lastig omdat er geen woord te veel of te weinig in mag staan. Op elke letter wordt gelet. Zelfs het unaniem gekozen winnende verhaal valt ten prooi aan de criticaster. Toch is Marieke Vullings erin geslaagd zo veel sfeer in haar verrassende verhaal te brengen dat haar de minimale minpunten met graagte worden vergeven. Haar verhaal Prooi blinkt uit in mooie observaties; een flintertje zonlicht dat blinkt in de armband, de ober met te veel gel in zijn haar, de slipper aan de teen, ijsblokjes die dansen in het glas maar vooral dat ene knapperige frietje dat zo smaakvol wordt gegeten dat de toeschouwer niet anders kan dan op jacht gaan, prachtig! In de tweede alinea verschuift het perspectief naar de vrouwelijke hoofdpersoon en krijgt de lezer een completer beeld. Haar aandacht gaat naar de ober en haar eten, de telefoon. Juist dat is zo sterk in dit verhaal, ze ziet de ober en niet die spiedende toeschouwer. Dat geeft wrijving. De lezer denkt, verdorie, waarom negeert ze hem volledig? En dan valt de bom.

Marieke Vullings wint met Prooi niet alleen deze schrijfwedstrijd, maar ook – al is het maar voor even – het hart van de korteverhalenlezer. Dat haar schrijfsels vanaf nu nog vele harten mogen bereiken.

Marjet Maks
Carien Touwen
Remko Meddeler

Wil je alle winnende verhalen nog eens nalezen? Via deze link vind je ze alle tien.

ps Het prijzengeld van deze schrijfwedstrijd werd betaald met behulp van de opbrengsten van onze referral links (naar bol.com). Dank allemaal voor uw steun! Zie ook de pagina Over Ons.

11 Reacties

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.