Jan Siebelink schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2016

Jan Siebelink schrijft het Nationale Voorleeslunchverhaal van 2016. Tijdens de Nationale Voorleeslunch op 7 oktober zal het verhaal in heel Nederland worden voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen.

Nationale Ouderendag
Op 7 oktober vindt de Nationale Ouderendag plaats en de Nationale Voorleeslunch sluit daarbij aan. Tevens is het op dat moment Kinderboekenweek, waarbij opa’s en oma’s centraal staan onder het thema Voor altijd jong! Deze campagnes vallen mooi samen met De Nationale Voorleeslunch, die laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een bijzonder verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

Nationale Voorleeslunch
Dit jaar zal in alle deelnemende bibliotheken hetzelfde verhaal worden voorgelezen, dat speciaal voor de Nationale Voorleeslunch 2016 wordt geschreven door schrijver Jan Siebelink. Hij laat weten deze mooie opdracht zonder aarzelen te hebben aanvaard. De komende periode zal hij schrijven aan een verhaal dat herkenbaar en aansprekend is voor vele ouderen.

Jan Siebelink
Jan Siebelink (1938) is auteur van een veelgeprezen oeuvre. Met Knielen op een bed violen veroverde hij een ongekend groot en breed publiek van meer dan een half miljoen lezers. Het boek werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs en in verscheidene talen vertaald. Jan Siebelink heeft een grote liefde voor de Franse literatuur. Hij interviewde veel Franse schrijvers, onder wie E.M. Cioran en Milan Kundera, en vertaalde onder meer J.-K. Huysmans’ meesterwerk A rebours. Zijn laatst verschenen boeken zijn De blauwe nacht (2014) en Margje (2015).

Meer informatie staat hier.