Verhalenbundel ‘Het naakte leven’ van Luigi Pirandello

Verhalenbundel ‘Het naakte leven’ van Luigi Pirandello

Het naakte leven is het eerste deel van het meest ambitieuze project dat Luigi Pirandello ooit heeft ondernomen: het schrijven van een verhaal voor elke dag van het jaar, gebundeld in vierentwintig boeken van telkens vijftien verhalen. Pirandello noemde zijn project simpelweg Verhalen voor een jaar en vond hiervoor inspiratie bij Decamerone van Giovanni Boccaccio en de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. De dood van de auteur verhinderde de oorspronkelijke opzet; van de vierentwintig delen verschenen er uiteindelijk vijftien.

In de verhalen die opgenomen zijn in Het naakte leven en die veelal plaatsvinden op Sicilië en in Rome, brengt Pirandello de thema’s van zijn dichterlijk onderzoek van de mens grondig tot ontwikkeling en verbreedt en verdiept hij zijn visie op het bestaan in al zijn schakeringen met zijn immense repertoire aan gebeurtenissen en conflicten, personages en situaties. En net zoals in de romans en theaterteksten van Pirandello, zijn ook deze verhalen doorspekt met humor en ironie.

Luigi Pirandello (1867-1936) is een van de belangrijkste Italiaanse schrijvers uit de moderne literatuur. Samen met auteurs als Anton Tsjechov en Jorge Luis Borges wordt Pirandello erkend als meester van het kortverhaal. Tot zijn vriendenkring behoorden onder anderen Walt Disney en Albert Einstein. Naast verhalen en romans, schreef Pirandello ook baanbrekende toneelstukken die tot op de dag van vandaag wereldwijd opgevoerd worden. Zijn oeuvre werd in 1934 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur en werd als inspiratiebron gebruikt door onder anderen Vladimir Nabokov, Thomas Bernhard en Samuel Beckett.

‘[…] voor zijn gedurfde en ingenieuze vernieuwing van dramatische en schilderachtige kunst.’– De Zweedse Academie na de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur

‘De verhalen van Luigi Pirandello hebben een eeuw na dato nog niets aan frisheid ingeboet.’– De Standaard ★★★★★

Auteur: Luigi Pirandello

Uitgeverij Karakters
Vertaler: Anthonie Kee
Omslagbeeld: Harmke Antonissen
Omslagontwerp: Faker Agencey
ISBN: 978 94 640 7123 8
Aantal pagina’s: 320