Spannende Boeken Weken

Van 3 t/m 19 juni 2016 vinden de Spannende Boeken Weken plaats, voorheen Juni- Maand van het Spannende Boek. Twee weken volop aandacht voor misdaadliteratuur. Het motto is: Bloed in de polder en de Spannende Boeken Weken staan daarmee geheel in het teken van de Hollandse thriller.

cover-kwadezaken2Tijdens de Spannende Boeken Weken 2016 geeft de Bibliotheek een exclusief cadeau aan haar nieuwe leden: de bundel Kwade zaken. Word bibliotheeklid tussen 3 en 19 juni en ontvang de verhalenbundel Kwalijke Zaken cadeau! (*zolang de voorraad strekt)

In Kwade Zaken staan spannende verhalen van misdaadauteurs en prominente strafpleiters. Er is nogal wat overeenkomst tussen het strafrecht en de misdaadliteratuur. Moord, mishandeling, oplichting, ontvoering, verkrachting, aanslagen en liquidaties, drugs-, wapen- en vrouwenhandel: het zijn delicten die op het terrein van het strafrecht liggen en ze spelen vaak een rol in spannende boeken. Het strafrecht gaat over de meest ingrijpende conflicten tussen mensen die ook maatschappelijk ontwrichtend kunnen werken. Op deze emoties drijft menig spannend boek. Genoeg redenen dus voor een eenmalige, unieke bundel waarin thrillerschrijvers zijn gekoppeld aan strafpleiters.

Voor Kwade zaken spraken zestien misdaadauteurs met evenzoveel strafrechtadvocaten. Zij lieten zich inspireren door een werkelijk gebeurd voorval of een actuele kwestie en schreven daar een fictief verhaal over. Zestien nieuwe spannende verhalen kwamen tot stand dankzij de samenwerking tussen de volgende auteurs en strafpleiters:

René Appel en mr Gerard Spong – Tomas Ross en mr André Seebregts – Corine Hartman en mr Stijn Franken – Linda Jansma en mr Peter Plasman – Charles den Tex en jhr mr E.A.C. Sandberg – Anna Levander en mr Cees Korvinus – Michael Berg en mr K.D. Regter – Ingrid Oonincx en mr Inez Weski – Roel Janssen en mr Jan Leliveld – Nicolet Steemers en mr Theo Hiddema – Daan Fousert en mr Pieter van der Kruijs – Liz Brouwer en mr Bart Stapert – Jacob Vis en mr Jantina Rump – Anita Larkens en mr Heiko Eckert – J. Sharpe en mr Ronald Drenth – Jennefer Mellink en mr Jan Vlug

Kwade zaken is een uitgave van de Stichting CPNB en werd samengesteld in samenwerking met het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), dat in 2016 zijn dertigjarig jubileum viert. Al eerder, in 2011, maakten de CPNB en het GNM een dergelijke bundel – Stille getuigen – waarin misdaadauteurs zich lieten inspireren door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Voortbordurend op het succes van Stille getuigen werden auteurs nu gekoppeld aan strafrechtadvocaten. De jubileumbundel geeft onbekende schrijvers de mogelijkheid te publiceren naast gearriveerde auteurs en het is een goede kennismaking met het genre voor mensen die nog niet eerder spannende boeken lazen.

Kwade zaken wordt u aangeboden door uw bibliotheek en is mede tot stand gekomen met steun van het Nederlands Letterenfonds en het Lira Fonds.