Hebban schrijfwedstrijd: los een coldcase op – 17 juli 2022

Hebban schrijfwedstrijd: los een coldcase op – 17 juli 2022

Hoe zou jij deze cold case oplossen? Werk het uit in een verhaal!

Bureau Dupin doet belangrijk en interessant werk: door gebruik te maken van de ‘knowledge of the crowd’ onderzoeken ze cold cases en proberen die op te lossen door vele verschillende expertises bij elkaar te brengen. In nauwe samenwerking met Hebban roept Bureau Dupin nu schrijvers op om hun fictieve steentje bij te dragen.

Bureau Dupin is een collectief van onderzoekers, dat zich samen met de politie inzet om oude moordzaken op te lossen. Als de politie vastloopt in een moordonderzoek, roept Bureau Dupin de hulp in van nadenkers, techneuten, verbandleggers, filosofen, bouwers, verhalenvertellers, journalisten en ontrafelaars. ‘Samen denken we anders, weten we meer en komen we verder. Onze achtergrond onderscheidt ons. Het zoeken naar de waarheid verbindt ons.’

Schrijvers kunnen hun fantasie en hun vaardigheid met woorden inzetten om de wereld te duiden en inzichtelijk te maken. Bureau Dupin en Hebban vroegen zich af of het mogelijk is om door een fictieve uitwerking van een echte cold case te komen tot nieuwe inzichten. Kunnen schrijvers op die manier helpen met het inkleuren van de grijze gebieden binnen de zaak?

Daarom daagt Hebban alle auteurs uit om hun ideeën over de hieronder beschreven zaak om te zetten in een kort verhaal. Belangrijk daarbij is dat de hoofdpersonen ‘gewone’ burgers, journalisten of schrijvers zijn (en niet de bekende zaakoplossers zoals politieagenten, rechercheurs, forensisch onderzoekers of advocaten). In de voorwaarden vind je alle regels waar het verhaal aan moet voldoen.

Je hebt maximaal 2.500 woorden om een eigen uitwerking of oplossing van de zaak te beschrijven. Elke deelnemer mag maximaal één verhaal inzenden. Medewerkers van Bureau Dupin die betrokken zijn bij de jurering of organisatie en Hebban Crewleden zijn uitgesloten van deelname. Inzenden kan tot en met zondag 17 juli.

De selectie van de winnende verhalen gebeurt door Bureau Dupin in samenwerking met de Hebban Crew. Daarbij wordt gelet op de kwaliteit van het verhaal en de inzichten die het verhaal kan opleveren voor burgeronderzoek in het algemeen. Het is dan ook van belang om de aangereikte feiten, omstandigheden en voorwaarden goed in gedachten te houden en daar zorgvuldig en integer mee om te gaan.

Alle informatie over deze schrijfwedstrijd staat hier op HEBBAN.