Schrijfwedstrijd 2022: Weekwinnaar 8 is Conny Hoogendoorn

Schrijfwedstrijd 2022: Weekwinnaar 8 is Conny Hoogendoorn

Vandaag kunnen we de achtste weekwinnaar van onze schrijfwedstrijd bekendmaken. De eer gaat naar  Conny Hoogendoorn. Ze maakt indruk met heel weinig woorden.

Lees hieronder het winnende verhaal:

Vlees of vis

© Conny Hoogendoorn

Bijna was ik er voorbij gelopen; ik was er immers niet naar op weg. Mijn bestemming ligt een paar winkels verderop, maar iets doet mij van gedachten veranderen.
Was het de onmiskenbare vislucht, balancerend op het randje van smerig en heerlijk? Mama is er dol op. Ze is kieskeurig. De schubben horen onbeschadigd, de ogen glanzend, de geur als van de zee.

Pa houdt er niet van. Hij eet liever zo’n grote bloederige lap. Zo eentje als ik gewoonlijk voor hem bak. Want koken kan ik, denk ik soms. Al is er steevast commentaar, zijn bord gaat leeg. Altijd. Verder kan ik niets.

Aarzelend draai ik me om en staar naar de in de etalage uitgestalde waar. Zal ik?

De geur wordt sterker als ik aarzelend de deur een stukje openduw.

‘Als een ongewassen vrouw,’ zegt pa altijd, ‘zó ruikt het.’

Daar was hij streng op vroeger. Op dat wassen, bedoel ik. In onze badkamer stond een bidet. Geen van mijn vriendinnen had er thuis zo een. Logeetjes moest ik vaak uitleggen waar dat vreemde ding voor diende. Ze giechelden erom. Maar hij werd gebruikt, geloof me. O wee als ik niet schoon was. Ik wist immers nooit wanneer…

Ik trek de deur weer dicht.

Maar ik ben geen klein meisje meer. Ik kan nu toch kopen wat ik wil? Koken wat ik wil? Doen wat ik wil? Dan wordt pa maar nijdig! Mama vindt het lekker. Opnieuw duw ik tegen de winkeldeur.

‘Hé juffie, erin of eruit,’ blaft de man achter de toonbank me toe. ‘Mijn airco draait niet voor de kat z’n viool!’ Hij lijkt op pa. Dezelfde manier van praten. Grote handen ook. Ik deins terug. Harde stemmen verdraag ik slecht.

Over de auteur:

Conny Hoogendoorn woont in Frankrijk, maar keert nog vaak voor een ruime periode terug naar Nederland. Daar spreekt men immers de taal waarin zij zich bij voorkeur uitdrukt. En met succes. De afgelopen jaren won ze met grote regelmaat schrijfwedstrijden. Ze publiceerde verhalen in zo’n vijftig verzamelbundels, wat haar bij haar collega’s de eretitel ‘Koningin van het korte verhaal’ opleverde. 
Haar positief ontvangen verhalenbundels Tegenwicht bevatten een selectie van haar favorieten. Ontdaan van hun schutkleur gaan haar vertellingen over échte mensen. Ze gaan over relaties vol passie, wantrouwen en woede. Maar ze verhalen ook van intense hartstocht en vreugde. Conny sleept je mee. Wat ze schrijft is vaak verrassend herkenbaar. Ze raakt, ontroert, roept emoties op.

Via haar actie ‘Help jij Tegenwicht bieden?’ roept zij op het ebook van Tegenwicht kosteloos bij haar te bestellen. Pas achteraf bepaalt de lezer hoeveel hij ervoor over heeft en maakt een zelfgekozen bedrag rechtstreeks over naar een non-profit organisatie met nauwe banden in Oekraïne. 
Meer informatie vind je op http://connyhoogendoorn.nl/oekraine/
Help jij haar TEGENWICHT bieden?

Wil je jouw verhaal ook op onze website geplaatst zien? Je kunt nog meedoen aan onze #schrijfwedstrijd. Klik hier voor de voorwaarden. Morgen is het de laatste dag waarop je kunt inzenden…

6 Reacties

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.