CPNB geeft felbegeerde Boekenbalkaarten weg met Boekenweekschrijfwedstrijd

CPNB geeft felbegeerde Boekenbalkaarten weg met Boekenweekschrijfwedstrijd

De eerste Boekenweekschrijfwedstrijd is van start. De jury zoekt het mooiste verhaal van 300 woorden over het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’. De winnaar krijgt € 1000, twee Boekenbalkaartjes en publicatie van het verhaal in weekendbijlage Mezza van AD.

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders en Vlamingen van 18 jaar en ouder meedingen naar de hoofdprijs van de eerste Boekenweekschrijfwedstrijd. In de aanloop naar de Boekenweek organiseert Stichting CPNB in samenwerking met lezerscommunity Hebban.nl en mediapartner Mezza een schrijfwedstrijd rond het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’. De winnaar van deze schrijfwedstrijd wordt door een professionele jury gekozen en ontvangt een geldbedrag van € 1000, twee kaarten voor hét literaire evenement van het jaar, het Boekenbal, en publicatie van het winnende verhaal in Mezza en op Hebban. Daarnaast wordt het verhaal opgenomen in de zaalprogrammering van het Boekenbal.

Ik ben alles

Deelnemers mogen per persoon één Nederlands- of Vlaamstalig verhaal inzenden van maximaal 300 woorden en daarmee meedingen naar de hoofdprijs. Deze verhalen kunnen ingediend worden via het formulier op hebban.nl/ikbenalles. De deadline voor inzending is om 1 minuut voor middernacht op 29 januari. De winnaar wordt op 1 maart geïnformeerd, op tijd om een geslaagde outfit voor het Boekenbal op 10 maart te vinden waar het winnende verhaal een plek krijgt in de programmering. De volledige spelregels en voorwaarden zijn op de wedstrijdpagina te vinden.

De (geanonimiseerde) verhalen worden voorgelegd aan een vakjury van drie personen, bestaande uit auteur Chris Polanen, docent Nederlands en recensent Miriam Piters en boekhandelaar en Mezza-boekenpanellid Olaf Tigchelaar. Juryvoorzitter Chris Polanen: ‘Een kort verhaal moet een dreun zijn, op een goede manier. Het verhaal moet echt aankomen en de lezer verbouwereerd achterlaten. Je hebt maar weinig woorden om dat te bereiken en daarom moet elk woord raak zijn. Verder vind ik het belangrijk dat schrijvers niet over de top gaan. Juist niet. Een goed kort verhaal leest alsof het met het grootste gemak op papier is gezet. Dat is veel moeilijker dan groots uitpakken met moeilijke woorden en overdreven zinnen. In een kort verhaal zie je, misschien wel meer dan in een boek, feilloos een goede schrijver terug. Ik verheug me erop om al die verhalen te lezen en dat ene verhaal eruit te pikken dat me die dreun geeft.’

Boekenweek 2023

De schrijfwedstrijd heeft net als de Boekenweek van 2023 het thema ‘Ik ben alles’ en daarmee vieren we de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is eenieder van ons de optelsom van al die componenten. Verhalen stellen ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. Verzonken in een verhaal is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt.

De 88ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 11 t/m zondag 19 maart en wordt geopend met het Boekenbal op 10 maart, dat dit jaar weer traditioneel plaatsvindt in ITA in Amsterdam. Lezers krijgen tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk van Lize Spit bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay van Raoul de Jong ligt voor € 5 in de winkel.

Bron: persbericht CPNB