BAARNSE LITERATUURPRIJS 2023 – 23 april

BAARNSE LITERATUURPRIJS 2023 – deadline 23 april

Schrijf voor de Baarnse Literatuurprijs een kort verhaal over een uitdagend thema

De Baarnse Literatuurprijs is een wedstrijd in het schrijven van korte verhalen, met als uitgangspunt de lengte van een column. Jaarlijks wordt gewerkt met een thema. Ook dit jaar kunnen schrijvers van korte verhalen de uitdaging aangaan en hun talent beproeven.

Het nieuwe thema

De juryleden die de ingezonden verhalen straks gaan beoordelen, hoefden niet lang na te denken over het thema voor 2023. Uit een lijst met dertig onderwerpen kozen zij eensgezind voor het thema “De laatste trein”

In hun toelichting schrijven zij: “Het thema ‘De laatste trein’ kozen wij niet voor niets. Het onderwerp daagt uit en inspireert om over te schrijven. Het is een breed thema waarmee de schrijver alle kanten op kan. De jury hoopt dan ook op een grote variëteit aan inzendingen.”

Schrijfopdracht

De opgave is helder: schrijf een kort verhaal van maximaal 850 woorden met als thema ‘De laatste trein’ en stuur het in tussen 27 maart tot en met 23 april.

Alle verhalen worden gelezen en gewaardeerd door een deskundige jury, dit jaar bestaande uit Gooitzen Zwanenburg, Karin Doornik, Carolien Cramer, Marie-Ellen Jacobs en Piet Halma. Op de website is informatie te vinden over hun achtergrond. Na vaak pittige discussies kiezen zij twaalf favorieten en daaruit drie winnaars.

Los hiervan kan het publiek in de maand augustus op een van de genomineerde verhalen een stem uitbrengen voor de Baarnsche Courant Publieksprijs.

Prijsuitreiking

De winnaars van de schrijfwedstrijd worden als vast onderdeel van het jaarlijkse Cultureel Festival Baarn bekend gemaakt op zaterdag 2 september. Traditiegetrouw reikt burgemeester Mark Röell de oorkondes uit in een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

Tijdens de ceremonie worden de verhalen van de prijswinnaars voorgelezen. De beste schrijver mag een creatie van een Baarnse kunstenaar uitkiezen en voor alle genomineerden staat een literaire cadeautas klaar. De uitreiking wordt opgeluisterd met muziek en een verrassende gastspreker.

Dertiende jaar schrijfwedstrijd

De Baarnse Literatuurprijs is een initiatief van Stichting Cultureel Festival Baarn. Wat begon als een kleine plaatselijke competitie in 2011 is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde landelijke wedstrijd met jaarlijks een hoog aantal inzendingen.

De eerdere inspirerende thema’s waren: Tijd, Schaduw, De laatste keer, De foto, Kleur bekennen, De oproep, De ontmoeting, Metamorfose, Een vriendendienst, Alle tijd van de wereld, Suikerspin en Volle maan.

Ter ere van het tweede lustrum van de Baarnse Literatuurprijs in 2020 gaf de organisatie achter de schrijfwedstrijd een aantrekkelijk boekje uit waarin alle winnende verhalen van de afgelopen vijf jaar zijn gebundeld. Deze uitgave is, evenals de voorgaande, verkrijgbaar via de website.

Alle informatie, zoals over het reglement en het insturen van verhalen is te vinden op: www.baarnseliteratuurprijs.nl