Verhalenbundel:’Een veldgraf op Moscowa, begraafplaats in Arnhem’ –

‘Een veldgraf op Moscowa, begraafplaats in Arnhem’ – Verhalen van 62 geallieerde militairen die stierven tijdens de Slag om Arnhem, september 1944

Verhalen van 62 geallieerde militairen die stierven tijdens de Slag om Arnhem september 1944

Op Begraafplaats Moscowa in Arnhem-noord delfde men in september 1944 vier massagraven. Deze bevonden zich op het rooms-katholieke gedeelte, bij de scheidingsmuur met het joodse kerkhof. Vijfenzeventig geallieerde militairen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem kregen hier een tijdelijke rustplaats. Na de aanleg van de Arnhem Oosterbeek War Cemetery vonden in 1945 de herbegravingen van de stoffelijke resten plaats. Dertien van deze mannen zijn anno 2023 nog ongeïdentificeerd, en liggen als ‘Known unto God’ op wat in de volksmond de Airborne Begraafplaats heet.

Van tweeënzestig militairen is wel bekend wie ze waren. Sommigen van hen stierven meteen, getroffen door een kogel of een granaatscherf, anderen overleden later aan verwondingen. Het zijn mannen van diverse leeftijden. De oudste was zevenendertig, en de jongsten waren negentien jaar. Ook de sociale achtergronden en de huwelijkse staat liepen uiteen. De meesten waren vrijgezel. Een paar hadden verkering. Van de achtentwintig getrouwde militairen waren er tien vader. En tien hebben hun kind nooit gezien, omdat het geboren werd na september 1944.

Wie waren deze soldaten? Hoe zag hun leven eruit voor 1944? Uit wat voor gezinnen kwamen zij? Wat deden hun ouders voor de kost? Was er wel een vader in hun leven? Welke scholen bezochten ze in hun jeugd en tienerjaren? Hadden ze een baan voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak?

Deze en andere vragen waren aanleiding tot het samenstellen van dit boek. Door middel van uiteenlopend onderzoek is getracht de gezinssituaties van de afzonderlijke militairen te reconstrueren. Met behulp van documenten, brieven, krantenartikelen, foto’s en familieanekdotes is een biografische schets van de tweeënzestig mannen ontstaan.

Het boek onthult veel foto’s van soldaten die tot nu toe nergens anders zijn gepubliceerd.

Gebonden, 270 pagina’s, ruim 500 illustraties. Auteur: Judith C. Minkman. Uitgever: S.I. Publicaties. ISBN 978 907 098 7084.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*