Familie Chabot schrijft Boekenweekgeschenk 2024
Voor het eerst in de geschiedenis van de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk niet door één maar door zes personen geschreven. Stichting CPNB heeft de complete familie Chabot gevraagd voor de bijzondere opdracht, die past bij het Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’. De Chabotten staan te popelen om van de Boekenweek in maart 2024 een spetterend leesfeest te maken.
Bekendmaking unieke Boekenweekuitgaven
Via een bijzondere videoboodschap werd zojuist bekend dat niet alleen de jarige vader Bart Chabot maar ook zijn schrijvende zonen Sebastiaan, Maurits en Splinter bijdragen aan het Boekenweekgeschenk. Ook moeder Yolanda en jongste zoon Storm schrijven mee, die daarmee hun debuut maken. Het Boekenweekgeschenk krijgt de titel Gezinsverpakking.
Voor deze bijzondere gelegenheid heeft de organisatie van de Boekenweek besloten dit jaar als thema-uitgave een poëziebundel te maken. Familie en gezinsleven zijn namelijk een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot. Deze speciale uitgave krijgt de titel Ooievaarsblues en bevat zowel oud als nieuw werk van de Haagse schrijver-dichter. In voorgaande jaren was de thema-uitgave in de regel een essay, dit jaar is voor de gelegenheid gekozen voor een poëziebundel. Kort voor de start van de Boekenweek wordt het bijbehorende Boekenweekgedicht onthuld.
Werk internationaal vermaarde kunstenaars siert boekomslagen
De voltallige familie was vanmiddag aanwezig in hun favoriete strandtent in Scheveningen, een plek waar zij lief, leed en vakantiebaantjes hebben gedeeld. Anders dan anders werden door hen zelf ook nu al de omslagen van de beide Boekenweekuitgaven onthuld. Het was namelijk een grote wens van de familie om ook met de boekomslagen iets unieks te doen. De wereldberoemde kunstenares Marlene Dumas heeft op verzoek van pater familias Bart Chabot eenmalig een werk in opdracht gemaakt. Een portret van de inmiddels overleden hond Bril, die voor de familie van immense betekenis is geweest, siert straks de omslag. Niemand minder dan Anton Corbijn maakte de omslag van de poëziebundel.
Eveline Aendekerk, directeur CPNB, over de keuze: ‘Ik ben ontzettend trots dat de – letterlijk – grootste schrijversfamilie van Nederland de 89e Boekenweek met elkaar het geschenk schrijft. Een betere fit met het thema ‘Bij ons in de familie’ is er wat mij betreft niet. De liefde voor lezen en boeken spat er bij de Chabotten van af en precies die liefde vieren we traditiegetrouw tijdens de Boekenweek. De familie gaf ons af en toe een inkijkje in het bijzondere gezamenlijke schrijfproces en ik kan alvast verklappen dat de Chabotten op geheel eigen wijze fantastisch kleur geven aan het Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’. Het gezin bestrijkt meerdere generaties en bestaat uit unieke karakters, waardoor de kijk op de familie een rijk kleurenpalet wordt. De Boekenweek van 2024 wordt daarom ook komend jaar weer een groot feest!’
Voor de familie Chabot is het een enorme eer. Bart Chabot namens de familie: ‘We hebben vaker de vraag gekregen als familie samen iets te maken, maar daar hebben we altijd nee op gezegd. Maar tegen het zinderende en unieke plan om samen de Boekenweek kleur te geven konden we simpelweg geen nee zeggen. Het is de grootste en hoogste eer. En het was zo’n feest om samen te schrijven. Ik verzeker iedereen die van lezen houdt dat het ook een feest wordt tijdens de Boekenweek. We gaan een week lang met z’n allen het land in om te laten zien hoe waardevol boeken zijn en dat je die moet koesteren.’
Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’
Familie is een thema dat raakt aan de basis van ieders bestaan, dat houvast kan bieden zeker in deze roerige tijden. Want iedereen maakt deel uit van een familie, welke vorm of samenstelling die ook heeft. Iedereen draagt de sporen van het familieleven met zich mee; van mooie en zelfs schitterende, maar ook nare herinneringen. Een rijkere voedingsbodem voor de literatuur is nauwelijks denkbaar. Niemand weet immers wat zich afspeelt achter gesloten deuren, welke werkelijkheid neergelaten rolluiken aan het zicht onttrekken. Geschiedenissen en geheimen, tradities en tragedies, ze verbinden én verscheuren gezinnen, fungeren als cement of als solvent binnen families. Alles is familie. Al is familie soms niet alles.
Boekenweek 2024
Tijdens de Boekenweek krijgen lezers het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking bij besteding van € 15 aan boeken cadeau van de boekhandel. De poëziebundel Ooievaarsblues ligt voor € 5 in de winkel. Er verschijnt ook een Friese editie van het Boekenweekgeschenk. De 89ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart in boekhandels en bibliotheken. Het jaarlijkse Boekenbal vindt plaats op de vrijdag voorafgaand aan de Boekenweek in Internationaal Theater Amsterdam.
De familie Chabot
Bart Chabot (1954) is dichter en schrijver. Met de zeer persoonlijke roman Mijn vaders hand (De Bezige Bij, 2020) vestigde hij zijn naam als romancier. Daarna verschenen de eveneens autobiografische romans Hartritme (2021) en Engelenhaar (2023). Zijn verzamelde gedichten verschenen in Greatest Hits. Het werk van Bart Chabot is diverse malen bekroond.
Yolanda Chabot (1957) is fulltime arts. Naast haar werk startte zij in 2022 atelier Splinteringen. Zij ontwerpt en maakt ringen, tassen en schoenen. Haar bijdrage aan dit Boekenweekgeschenk is haar debuut.
Sebastiaan Chabot (1989) volgde na zijn studie Geschiedenis aan de UvA de tweejarige master Creative Writing aan New York University. In 2017 studeerde hij af bij Jonathan Safran Foer met zijn debuutroman De slaap die geen uren kent, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. In februari 2024 verscheen bij uitgeverij Atlas Contact de tragikomische roman Olifantenpaadjes, het eerste deel van de familiecyclus ‘Iedereen is er nog’.
Maurits Chabot (1992) is historicus en schrijver. Hij werkt als redacteur bij de Volkskrant. In 2020 was hij co-auteur van Het papieren paleis (Balans), een non-fictieboek over het rechtssysteem. In 2022 verscheen Over de kloof (Thomas Rap), over onwaarschijnlijke vriendschappen in conflictgebieden. Op basis van een van de verhalen in het boek maakte de EO een korte documentaire. Zijn boek over de Oekraïense broers Vladimir en Vitali Klitschko verschijnt eind 2024.
Splinter Chabot (1996) is schrijver, politicoloog en programmamaker. In 2020 debuteerde hij met CONFETTIREGEN (Regenboogboek aller tijden 2021 en 2022). Vervolgens verschenen Roze Brieven en als de Hemel genoeg ruimte heeft (Regenboogboek van het Jaar 2023). In 2021 was hij medeauteur van 3PAK, het geschenkboek van de Boekenweek van Jongeren. Voor zijn werk ontving hij de Jillis Bruggeman Penning, de Bob Angelo Ster van de Toekomst en een Winq Award. Michiel van Erp verfilmt CONFETTIREGEN.
Storm Chabot (1997) studeerde Klinische Technologie en Biomedical Engineering aan de TU Delft en werkte voor zijn afstudeeronderzoek aan een duurzame operatierobot. In 2021 begon hij Storm Unlimited, een atelier waar hij bijzondere meubels ontwerpt en ontwikkelt. Het verhaal ‘Handvast’ is zijn debuut.
Bron: persbericht CPNB