Verhalenbundel: ‘Dit verhaal moet goed verteld worden’ van Jennifer Nansubuga Makumbi

Verhalenbundel: ‘Dit verhaal moet goed verteld worden’ van Jennifer Nansubuga Makumbi

Als er iets is wat de personages uit Dit verhaal moet goed verteld worden bindt, is dat ze ongemakkelijke vragen te verduren krijgen: ‘Wat doe jij hier?’ ‘Spreken die kinderen van jou geen Luganda?’ ‘Ken je die meneer; Idi Amin?’ Maar de moeilijkste vraag van allemaal stellen ze zichzelf: ‘Is dít nu thuis?’ Even hilarisch als genadig toont Jennifer Nansubuga Makumbi de reis van Oegandese migranten naar het noorden. Ze werken er hard, leven sober, slagen of verliezen, keren terug of blijven voorgoed. Altijd is er het chaotische en gecompliceerde verleden in Oeganda dat een schaduw werpt over hun nieuwe leven. Makumbi is een meester in het tonen van alleszeggende momentopnames – korte scènes, gedragingen of gedachten waarin een wereld besloten ligt. En behalve de ongemakkelijke vragen, stelt ze tussen de regels door ook een vraag aan de lezer. Wat betekent dat eigenlijk, ergens bij horen, en moet je dat wel willen?

Auteur: Jennifer Nansubuga Makumbi
Vertaler: Josephine Ruitenberg
Uitgeverij Cossee
Nederlands Paperback
ISBN: 9789464520941
Druk 1: juli 2022
336 pagina’s