Verhalenbundel: ‘De fabels van Bidpai waaronder het boek van Kalila en Dimna’ van BīDpāī

Verhalenbundel: ‘De fabels van Bidpai waaronder het boek van Kalila en Dimna’ van BīDpāī

In het oude India geeft de wijze Bidpaï zijn koning Dabschelim advies over menselijke dilemma’s, leiderschap, vriendschap en verraad. De filosoof verpakt zijn raad in fabels, om door middel van gesprekken tussen dieren vrijuit te kunnen spreken. Bidpaï bundelde alle afzonderlijke verhalen in een raamvertelling, waarin diverse verhalen zelf ook weer een raamwerk vormen, met fabels in fabels.
‘De fabels van Bidpaï’ ontstond ca. tweeduizend jaar geleden en is een van de oudste schatten van de oriëntaalse literatuur. Het is in de loop der eeuwen verschenen in vele talen, onder titels als ‘Spiegel voor vorsten’, ‘Het boek van Kalila en Dimna’ en ‘Pancatantra’.
In 1623 vertaalde Zacharias Heyns het boek in het Nederlands en gaf het de titel ‘Voorbeelden der oude wijzen’. Nu, 400 jaar later, verdient het een nieuwe uitgave.
Deze uitgave is gebaseerd op de Engelse vertaling door Wyndham Knatchbull uit het Arabisch van Ibn Al-Muqaffa. Het is aangevuld met fabels en illustraties uit diverse oude bronnen.

Auteur: BīDpāī
uitgeverij Arpenco
Vertaler: Gerard Arp
Nederlands Paperback
ISBN: 9789083189666
Druk 1: januari 2024
312 pagina’s

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*