Novelle: ‘Ochtend en avond roman’ van Jon Fosse

Novelle: ‘Ochtend en avond roman’ van Jon Fosse

Tussen de twee uitersten van een menselijk leven, geboorte en dood, ontvouwt zich een opgewekt en troostrijk verhaal over het leven en sterven van een eenvoudige man die een hard maar vol leven heeft geleid.

Ieder dag gaat de visser Johannes naar het haventje om naar zijn boot te kijken. Zijn vrouw is al enige tijd dood. Op een ochtend, nadat hij wakker is geworden, is er iets veranderd. Is het het licht dat door het raam naar binnen valt? In de haven ontmoet hij zijn gestorven vriend Peter en samen varen ze uit. Op die tocht beleeft Johannes de belangrijkste momenten van zijn leven opnieuw, zijn ongelukkige eerste liefde, daarna de ontmoeting met zijn vrouw. Bij terugkomst in de haven ziet hij tot zijn vreugde dat zij op hem wacht. Samen gaan ze naar huis. Het is alsof een lang gekoesterd verlangen wordt ingelost.

Het werk van Jon Fosse (1959) werd op 5 oktober 2023 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur. De jury prees de Noorse schrijver ‘voor zijn vernieuwende toneelstukken en proza die stem geven aan het onzegbare’. Fosse schrijft romans, toneelstukken, gedichten, kinderboeken, verhalen en essays. Zijn grootste werk tot nu toe is Septologie, het werd genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de International Booker Prize. Ochtend en avond verscheen in Noorwegen in 2000.

Auteur: Jon Fosse
Uitgeverij Oevers
Vertaler: Marianne Molenaar
Nederlands Hardcover
ISBN: 9789493290839
Druk 1: februari 2024
112 pagina’s

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*