Kort dag, een winterse avond rond het korte verhaal

Op 16 december presenteert literatuurhuis Passa Porta in de Zilveren Zaal van Beursschouwburg van Brussel 5 virtuoze vernieuwers van het korte verhaal.

Virtuozen en vernieuwers van de vertelkunst Michaïl Sjisjkin, Cynan Jones, Annelies Verbeke, Jamal Ouariachi en Joubert Pignon maken u in koude tijden warm voor kort proza. Een avond van onverwachte wendingen, weemoedige invallen en droogkomische absurditeiten. Het genre van het korte verhaal beleeft in onze jachtige tijden een ware opgang, tijd dus om enkele grootmeesters op het podium te vragen.

Michaïl Sjisjkin (1961) is in onze contreien geen onbekende meer. Sjisjkin wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Russische schrijvers. Zijn werk werd herhaaldelijk bekroond, met onder meer de National Bestseller Award (Rusland, 2005), de Halpérine-Kaminsky-prijs (Frankrijk, 2007), de Haus der Kulturen der Welt-prijs (Duitsland, 2011) en The Big Book Prize (Rusland, 2012). Na de succesvolle romans Onvoltooide liefdesbrieven en Venushaar, verschijnt nu zijn eerste bundel korte verhalen: De kalligrafieles. Het boek bevat niet alleen korte verhalen maar ook verhalende essays over het belang van taal en literatuur. Sjisjkin verkent daarmee de ruimte tussen fictie en literaire non-fictie en varieert op de thema’s van zijn grote romans: liefde en verlies, dood en het eeuwige leven, emigratie en ballingschap.

Cynan Jones (1975) is geboren in Aberystwyth, Wales. Hij geldt al enkele jaren als geheimtip in de Britse letteren. Een geheimtip die met vertalingen naar het Frans en Nederlands ook hier vaste voet aan grond begint te krijgen. Van Jones verschenen de romans The Long Dry (bekroond met de Betty Trask Award), Everything I Found on the Beach en de hervertelling van een Welshe mythe Bird, Blood, Snow. In 2015 verscheen de alom geprezen roman De burcht, die genomineerd werd voor de Europese Literatuurprijs. Het werk van Jones wordt vergeleken met dat van Hemingway en Cormac McCarthy, wat niet verwonderlijk is gezien een gedeelde passie voor rauwe natuurbeschrijvingen en een heldere stijl.

De Nederlandse auteur Joubert Pignon (1978) schrijft ‘zo kort mogelijke verhalen’. Zijn debuut Er gebeurde o.a. niets bevatte dan ook zo’n 200 verhalen. In zijn recente roman-in-verhalen Huil maar, ik wens je uitstel toe wist hij zijn absurde droogkomische stijl te perfectioneren. De verhalen van Pignon verschenen in Het Parool, Das Magazin, Revisor en Oogst. In 2014 werd een verhaal van hem genomineerd voor de A.L. Snijdersprijs.

Annelies Verbeke (1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap. Sindsdien publiceerde ze o.a. drie romans en een graphic novella. Met twee bundels korte verhalen, een anthologie kort proza en een maandelijkse columnreeks over het genre toont Verbeke zich een vurig wegbereider en getalenteerd auteur kort proza. Op Kort Dag brengt Annelies een voorsmaakje van haar nieuwe nog te verschijnen verhalenbundel Hallelujah, een koortsige, niet van humor gespeende bundel over onvermijdelijk verlies en de lastige lokroep van de schone lei.

Jamal Ouariachi (1978) wordt sinds zijn debuutroman De vernietiging van Prosper Morèl op handen gedragen door recensenten en lezers. Zijn tweede roman Vertedering schopte het tot de shortlists van de Gouden Vullings, de BNG Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Na nog een fel én goed besproken roman, Een honger, verschijnt in het voorjaar van 2017 de eerste bundel korte verhalen van Jamal Ouariachi. Deze zal vergezeld gaan van een polemische ‘staat van het verhaal’ in de Nederlandse letteren.

 

Tickets bestel je HIER.