Martin Michael Driessen wint de ECI Literatuurprijs 2016

De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar gaat naar de verhalenbundel ‘Rivieren’ van Martin Michael Driessen. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt Driessen de sculptuur die deze prijs vertegenwoordigt.

“Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid”
, aldus juryvoorzitter Louise O. Fresco. Martin Michael Driessen ontving de ECI Literatuurprijs uit handen van de juryvoorzitter tijdens een speciaal hieraan gewijde literaire avond in het Theater aan het Spui in Den Haag. De bekendmaking van de winnaar is eerder deze maand live uitgezonden in de uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

Met het stipendium van 50.000 euro, ter beschikking gesteld door online boekwinkel eci, wil de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie de winnaar in staat stellen zich een jaar lang volledig te wijden aan het schrijven van een volgend boek. Vorig jaar won Jeroen Brouwers de prijs met zijn boek ‘Het hout’.

Eerder op de avond won Martin Michael Driessen eveneens de Lezersprijs van de ECI Literatuurprijs 2016 met zijn verhalenbundel ‘Rivieren’. Aan de Lezersprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC en juryvoorzitter van de Lezersjury, is een geldprijs verbonden van 10.000 euro.

Je kunt de verhalenbundel ‘Rivieren’ hier direct bestellen.

ECI Literatuurprijs
De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000 en het beeld van de ECI Literatuurprijs, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs die sinds 1987 bestaat. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van het plezier in lezen. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting..

Martin Michael Driessen (1954) is een Nederlandse auteur, vertaler en regisseur. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en verhuisde vervolgens naar München om daar verder te studeren en aan de slag te gaan als regisseur van diverse opera- en toneelvoorstellingen. In 1999 debuteerde Driessen met zijn roman ‘Gars’ en werd hiermee genomineerd voor de AKO Literatuurprijs in 2000. Vervolgens verhuisde hij weer terug naar Nederland om zijn schrijverswerk voor te zetten.