Schrijfwedstrijd 2024: weekwinnaar 9

Schrijfwedstrijd 2024: weekwinnaar 9

Vandaag maken we de negende weekwinnaar van onze schrijfwedstrijd bekend: Radegonda Bröde! De redactie was aangenaam verrast door de mooie beschrijvingen en de ontknoping. Van harte gefeliciteerd Radegonda! Lees hieronder haar verhaal. Volgende week publiceren we de tiende en laastste weekwinnaar van onze schrijfwedstrijd.

Bitter

© Radegonda Bröde

De blinddoek spant om haar gezicht. Verduistert alles. Lisa giechelt zenuwachtig. Ze weet zeker dat ze tot nu toe alle gerechten heeft geraden.

Nagerechten zijn lastig. IJs, bavarois, pudding, hierin kan je veel smaken verstoppen zonder de consistentie van het product zelf te voelen in je mond. Toch is ze zeker van zichzelf. Ze heeft geoefend. Massa’s gerechten in haar mond rond laten dolen en haar tong en neus getraind.

Een klopje op haar schouder laat haar hart een sprongetje maken. Het teken dat het volgende gerecht door de ober is neergezet.

Langzaam wandelen haar vingers van buiten naar binnen over de tafel tot ze een bord voelt. Ze omklemt het met beide handen en tilt het bord voorzichtig op richting haar gezicht. Met gespreide neusvleugels snuift ze langzaam aan het nog onbekende nagerecht. Onmiddellijk waant ze zich in Spanje. In gedachten ziet Lisa glooiende hellingen en een wolkeloze blauwe lucht. Op de hellingen staan bomen met groene ronde bladeren. In de boomgaard hangt het vol met appelsienen. Alsof iemand groene donsdekens met oranje dots over een veld vol takken heeft gehangen.

Lisa plukt een appelsien. Ze pulkt de schil los en snuift. De geur van frisse lente vult haar neus. De geur van een bos na een lente-regen. Er volgt een tikkeltje zoet parfum met een lichte ondertoon van muskaat. Bitterheid die meteen overgaat in zoetzuur citrus.

Ze stapt uit haar hoofd terug het verduisterde restaurant in. Ruikt nog eens aan het bord in haar handen. Ze weet zeker dat ze hetzelfde ruikt. Het is zeker geen ijs. Dan had ze de koude onder haar neus gevoeld. Ze plaatst het bord terug en zoekt met haar handen naar bestek. De lepel glijdt moeiteloos door het gerecht. Met twee handen brengt ze de lepel naar haar mond.

Even is Lisa in verwarring. Het eerste wat ze proeft is zoet. Dan bitter, dan een ondertoon van muskaat. Met haar tong duwt ze de substantie tegen haar verhemelte. Zuigt ze en slikt langzaam door. Het plakt een beetje. Het smelt ook. Pudding, vla en ijs zijn uitgesloten. Ze weet het en lacht. Bavarois. Ze pakt het bord nog eens. Ruikt nog eens. Duidelijk de oranje citrus, en nog iets. ‘Ik heb het antwoord meneer, het is sinaasappel-bavarois met een beetje cacao afgewerkt.’

Ze doet triomfantelijk haar blinddoek af. Haar glimlach bevriest. Voor haar staat een chocolade-bavarois, afgewerkt met een kwart schijfje appelsien.

Over de auteur

Radegonda Bröde (1964, Nijmegen) is een in Heverlee (België) wonende kunstenares en fotografe. Als kind al verslaafd aan boeken, is er nergens een kamer in huis waar geen stapel boeken ligt. Ze schrijft recepten en redactionele stukken voor het magazine van Proveg België. Daarnaast werkt ze als fotograaf voor schrijvers van kook-en dieetboeken.

Sinds enkele jaren is Radegonda gebeten door het schrijfvirus en volgde ze de opleiding literair schrijven aan Academie Vonk (B). Radegonda heeft een voorliefde voor verhalen die onder je huid gaan zitten, tenen doen krommen of een onverwachte wending hebben. In de boekenkast van Radegonda prijken Mijn lieve gunsteling-Marieke Lucas Rijneveld, Datumloze dagen- Jeroen Brouwers en Tirza – Arnon Grunberg als top drie. Ook heeft ze een passie voor toneel en monologen. Haar website: www.radegonda.be

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*