Eerste Nederlandstalige Edgar Allan Poe-site gelanceerd

Vanaf 19 januarieapoe kan de allereerste Nederlandstalige website over Edgar Allan Poe worden bezocht. Er is bewust voor deze datum gekozen: 19 januari 1809 is de geboortedatum van deze in 1849 overleden Amerikaanse schrijver en dichter.

De initiator van de website is verhalenauteur en Poe-verzamelaar Jean-Paul Colin. Zijn unieke collectie, bestaande uit boeken, films en games, staat voor een groot deel aan de basis van het archief van deze site.

Het doel van eapoe.nl is het in kaart brengen van de totale bijdrage van de Nederlandse en Vlaamse markt aan Edgar Allan Poe. Colin heeft onder meer een paar jaar gestoken in het traceren van alle Nederlandse vertalingen en bewerkingen van Poe-verhalen, –gedichten en –essays. Op deze manier wordt voor iedereen inzichtelijk wat tot op heden het meest, minst of niet is vertaald of bewerkt. Daarnaast wil hij met eapoe.nl de Lage Landen beter kennis laten maken met Poe.

Edgar Allan Poe stond vooral bekend om zijn gothic horrorverhalen. Hij was bovendien de grondlegger van het detectiveverhaal en wordt beschouwd als de voorloper van het sciencefictionverhaal. Dat hij ook een uitstekende poëet was, bewijst zijn gedicht ‘The Raven’ waarmee hij in ene klap de harten van literair Amerika stal. Het leven van Poe was er een vol tegenslagen. Over de toedracht van zijn mysterieuze dood bestaat nog altijd veel discussie.