Talent voor Taal 2015

Mano Bouzamour geeft aftrap Talent voor Taal 2015
Billy Elliot inspiratie voor grootste schrijfwedstrijd van Nederland

Op 16 september is op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam het startschot gegeven voor de vierde editie van Talent voor Taal, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland. Dit gebeurde in bijzijn van jurylid, auteur en columnist Mano Bouzamour. Vanaf vandaag tot 18 oktober kunnen jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar een verhaal van maximaal 750 woorden insturen met als thema ‘Leef je droom’. Op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, worden de winnaars bekendgemaakt. De schrijvers van de winnende verhalen zien hun verhaal gepubliceerd in dagblad Metro en mogen met de hele klas naar een musical naar keuze aangeboden door Stage Entertainment Nederland.

De schrijfwedstrijd heeft als doel jong schrijftalent op diverse niveaus te stimuleren, variërend van vmbo-ers tot gymnasiasten, van jongeren die moeite hebben met schrijven tot schrijvers in de dop. Iedereen tussen de 12 en 18 jaar kan zijn of haar verhaal insturen. Om de verschillende niveaus te erkennen zijn er twee leeftijdscategorieën gecreëerd: één van 12 t/m 14 jaar en één van 15 t/m 18 jaar. Uiteindelijk kiest de jury per categorie één winnaar. Inzenden van de verhalen kan tot 18 oktober via de website talentvoortaal.nu.

Leef je droom
Het thema van de schrijfwedstrijd dit jaar is ‘Leef je droom’, ontleend aan het thema van de Maand van de Geschiedenis 2015 ‘Tussen droom en daad’ en geïnspireerd op het verhaal van Billy Elliot. De 11-jarige Billy groeit op in een mijnwerkersmilieu waar jongens boksen en niet dansen. Als hij toevallig in een balletles belandt en tot zijn eigen verbazing zijn talent voor dansen ontdekt, verandert zijn hele leven én dat van zijn omgeving.
UNICEF
Dit jaar reikt Talent voor Taal in samenwerking met UNICEF een extra prijs uit voor een verhaal waarin op een bijzondere manier aandacht is besteed aan kinderrechten. Jongeren over de hele wereld hebben verschillende talenten en dromen. Helaas krijgt niet elk kind de kans om zijn of haar dromen te vervullen. UNICEF zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en jongeren, omdat elk kind de kans verdient op een onbezorgde kindertijd.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit Bart Ongering, bekend van zijn column Meester Bart, presentatrice en UNICEF ambassadrice Renate Gerschtanowitz, auteur en columnist Mano Bouzamour en chef Entertainment van dagblad Metro Erik Jonk.

Voor Talent voor Taal werkt Stichting CPNB dit jaar samen met Stage Entertainment Nederland, Talent!, de lesmethode Nederlands van Malmberg, UNICEF Nederland, de Maand van de Geschiedenis, en dagblad Metro.