Pas verschenen: Zo worden wij niet

Pas verschenen: ‘Zo worden wij niet’, een verhalenbundel van  Caroline van Keeken.

Wat als de buurman je niet ziet staan? Of je moeder? Als je geen leuke zowordenwijnietkinderen hebt? En een hekel aan je echtgenote? Van Keekens hoofdpersonen voelen zich gevangen. In hun nieuwbouwwoning, in hun huwelijk, in de rol die ze geacht worden te spelen. Ze willen ontsnappen, maar weten niet hoe. En dus fantaseren ze. Of ze doen een experiment. Met een cliniclown, een hamster, de bedrijfsarts, of Mariah Carey.

Dit zijn spannende en vileine verhalen over buitenstaanders. Ongemakkelijk en vaak pijnlijk herkenbaar. En vooral buitengewoon geestig.

Bob en Linda zijn ook met pensioen. Herman klinkt verrukt. Bijzonder, hè? zegt hij, alsof hij me zojuist heeft verteld dat Bob in verwachting is van hun tweede kind. Ik knik glazig naar de zestigers tegenover ons. Ze knikken al even enthousiast terug. Ik heb geen idee waar Herman deze bejaarden vandaan heeft gehaald.

Caroline van Keeken (1988) studeerde Europese studies en journalistiek. Ze publiceert in onder andere Het Parool, NRC en Trouw. Zij schreef met Bo van Houwelingen anderhalf jaar de column ‘Bo & Caro’ voor NRC.