Pas verschenen: Bandi- verhalen uit Noord-Korea

Afgelopen week verscheen ‘De aanklacht’ van Bandi. Een urgente bundeling verhalen, die werd gesmokkeld uit Noord-Korea.

Bandi, dat “vuurvlieg’ betekent in het Koreaans, is het pseudoniem van een auteur die in Noord-Korea woont en deze verhalen in het geheim schreef. Hij is een door het regime “goedgekeurde’ auteur, maar na getuige geweest te zijn van de gebeurtenissen tijdens de jaren tachtig en negentig, nam hij stelling tegen het regime, dat hij verantwoordelijk houdt voor de massale hongersnood en het menselijk lijden in Noord-Korea, waar hij in De aanklacht een stem aan geeft.
Als ons geschreeuw van pijn op te stapelen zou zijn, zouden de poorten van de hel bezwijken. Maar ons geschreeuw is vervangen door “vrolijk gelach’, zoals heel de wereld kan zien. Meneer Oh was de eerste die “kreten van vreugde’ liet horen, terwijl tegelijkertijd zijn vingernagels werden uitgetrokken. Hoe is zoiets in deze wereld mogelijk, waarin geschreeuw van pijn “vrolijk gelach’ wordt? Dat kan alleen door de meest tirannieke, wrede en krachtige tovenarij.
Met rauwe precisie, absurde satire en onverwachte schoonheid neemt Bandi in ‘De aanklacht’ de lezer mee naar het Noord-Korea van de jaren 90, tijdens het repressieve regime van Kim Il-Sung, naar personages van vlees en bloed met hartverscheurende verhalen.

 


Auteur: BANDI
Uitgever: Ambo|Anthos
Nederlandstalig 256 pagina’s
ISBN: 9789026336386
september 2017