Recent verschenen: De voorhuidenverzamelaar

‘De voorhuidenverzamelaar’- verhalenbundel van Gamal Fouad

“In de file op de ringweg kwam het zomaar bij hem op. De gedachte aan God. En aan zijn gevoel voor humor in het bijzonder. Ja, hij wist het nu zeker. Als God bestond was hij een humorist.’ Dat schiet de jonge kunstenaar die net in Berlijn een kamer heeft gehuurd te binnen. Islamitisch opgevoed als zoon van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder groeide hij op in Egypte, een verleden dat hij achter zich heeft gelaten. Zoals blijkt in het aangrijpende openingsverhaal, waarin hij naar zijn geboorteland terugkeert om zijn stervende grootvader een laatste groet te brengen. Warm, helder en licht, dat kenmerkt al Fouads verhalen.

Recensie NBD Biblion:
Deze verhalenbundel bevat acht verhalen die zich in zowel Egypte als Duitsland afspelen. De auteur (1976) heeft een Egyptische vader en een Nederlandse moeder en is in het islamitische Egypte opgegroeid. Zijn geboorteland en religie heeft hij, zoals de titel van deze bundel enigszins doet vermoeden, ver achter zich gelaten. Zijn herkomst is echter wel een inspiratiebron voor een aantal van zijn verhalen. In de bundel wordt de lezer meegenomen van het Oosten naar het Westen. Van een jeugd die in het teken stond van de traditionele islamitische cultuur naar een kunstzinnige volwassene die verschillende banen verslijt: van nachtopziener op een camping tot medewerker bij een dierenuitvaartcentrum. Niet duidelijk is of de verhalen louter biografisch zijn, vermoedelijk veelal geïnspireerd. De bundel is niet samengesteld met de intentie om de lezer een goed gevoel te geven want de verhalen zijn melancholisch, interessant, ontroerend en schokkend te noemen. Interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in andere culturen of die, net als de auteur, opgegroeid zijn in twee culturen. Een bundel die een goed licht werpt op de verschillen tussen het Oosten en Westen. De auteur debuteerde met “Oneindig eiland’.

Auteur: Gamal Fouad
Uitgever: Querido
Nederlandstalig 168 pagina’s
ISBN: 9789021407968
februari 2018