Dit jaar verschenen: ’41 verhalen’ van Donald Barthelme

Samenvatting
‘U bent misschien niet geïnteresseerd in het absurde, maar het absurde is wel geïnteresseerd in u.’ Weinig auteurs uit de wereldgeschiedenis hebben zulke betoverend vreemde verhalen geschreven als Donald Barthelme. Ze gaan over de heilige Sint-Antonius, over trouwen en scheiden, over het geestelijk leven van een genie, en over zombiemakers en muildierherten. Ze zijn onweerstaanbaar geestig, zetten ons voortdurend op het verkeerde been en laten ons ondertussen dingen zien die we nog nooit ergens anders hebben gezien, niet in de wereld en niet in het werk van andere schrijvers. Dingen over de grote verlangens, dromen en angsten van onze tijd.

Auteur: Donald Barthelme
Vertaald door: Guido Goluke
Uitgever: Veen
ISBN: 9789020414219
juni 2018 Paperback
336 pagina’s

Recensie NBD Biblion:
Verhalen van de Amerikaanse schrijver Donald Barthelme (1931-1989). In de jaren zeventig en tachtig schreef hij een soort postmoderne sprookjes waarin hij de werkelijkheid deconstrueerde in tekstcollages en absurde verhaallijnen. Hij probeerde zo de Amerikaanse maatschappij uit die tijd door te lichten. De meeste verhalen hebben een kritische maatschappijvisie en een postmoderne kijk op mens en wereld. De verhalen zijn uitdagend in hun experimentele vertelkunst en vergen een grote concentratie van de lezer. De kracht van de vertellingen ligt in de absurde humor die sterk doet denken aan het werk van Kafka. Barthelme’s beste verhalen hebben een betoverende vreemdheid: zij geven een gevoel van beklemming en hebben tegelijk een overstijgende lichtheid. Bijvoorbeeld het verhaal ‘Kapitein Bloed’, waarin een piratenkapitein mijmert over zijn bloeddorstige carrière. Barthelme kiest hierbij het idioom van romantische jongensboeken, wat een stijlbreuk oplevert die confronterend is, maar ook komisch en bevrijdend. Universeel herkenbare verhalen voor literaire fijnproevers. Met een voorwoord van de vertaler. (L. Torn)