Recent verschenen: ‘Van liefde & verlangen’ van Imme Dros

Als geen ander kan Imme Dros klassieke verhalen opnieuw tot leven brengen voor een groot publiek. Eerder deed ze dat op weergaloze wijze met de Griekse mythen, en nu koos ze verschillende verhalen die behoren tot de Westerse cultuurgeschiedenis en die iedereen op z’n minst kent van naam: Het zwanenmeer, Cyrano de Bergerac, Blauwbaard, De vuurvogel, Peer Gynt, Psyche en Eros…
De bewerkingen van Dros zijn verrassend (ze weet van Roodkapjes wolf een tragische figuur te maken), geschreven in heerlijk levend Nederlands, en ze getuigen van een enorme kennis van de menselijke natuur. Niet voor niets is ze wel het zusje van Homeros genoemd.

Recensie NBD Biblion:
Imme Dros schreef in de loop van de jaren verschillende teksten voor het (muzikale) jeugdtheater. Tien daarvan heeft zij bewerkt tot proza en gebundeld in deze uitgave. Het is een gevarieerde verzameling met als overkoepelende thema’s liefde en verlangen. Voor de oorspronkelijke theaterteksten baseerde Dros zich op sprookjes (o.a. “Roodkapje’ en “Blauwbaard’), de mythe “Psyche en Eros’ en libretti voor balletten (o.a. “Het Zwanenmeer’). Ook maakte zij bewerkingen voor jeugdtheater van klassiek toneel als “Peer Gynt’ (Ibsen), “Cyrano de Bergerac’ (Rostand) en “Antigone’ (Sophocles). Soms kregen haar bewerkingen een verrassende wending, bijvoorbeeld in “Repelsteel’, waarin koning en Repelsteel één persoon werden, omdat er te weinig acteurs waren. Het is prettig dat deze teksten nu als verhalen beschikbaar zijn, geschreven in een sprankelende, heldere stijl. Jammer dat de tekst hier en daar wordt ontsierd door enkele slordigheidjes, die er door een goede corrector makkelijk uitgehaald hadden kunnen worden. Mooie uitgave, rijkelijk voorzien van kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar. (J. Staal)

Auteur: Imme Dros
Illustraties: Harrie Geelen
Uitgever: Querido
ISBN: 9789021414829
november 2018
Hardcover 256 pagina’s