Eerder verschenen: ‘Morgenlicht’ van Selahattin Demirtaş

Morgenlicht bestaat uit twaalf verhalen – sommige autobiografisch – waarin vrouwen de hoofd rol spelen: moeders, meisjes, kinderen, carrièrevrouwen. Ieder zijn ze op hun eigen manier op zoek naar vrijheid, het doorbreken van sociale conventies en het recht om lief te hebben: de jonge Seher en haar eerste, dramatische kennismaking met een jongen, schoonmaakster Nazan die per ongeluk in een demonstratie terechtkomt, het Syrische meisje Mina dat samen met haar moeder de oorlog ontvlucht, en de hoogopgeleide Nermin die geen sterke band met haar vader had maar ongemerkt van hem de grootste levenslessen kreeg.

De Koerdische Selahattin Demirtas schreef vanuit de Turkse gevangenis een prachtige verhalenbundel, vol ironie, sociale kritiek en psychologisch inzicht. Met overtuigende stemmen en een wervelend ritme slaagt hij erin de emoties en situaties in hedendaags Koerdistan op een directe, heldere en onvergetelijke manier te vatten.

Recensie NBD Biblion:
De Koerdische schrijver en politicus Selahattin Demirtaş (1973) schreef deze bundel met twaalf verhalen in de Turkse gevangenis waar hij sinds zijn arrestatie in 2016 zit. Vrouwen spelen in deze verhalen de hoofdrol. Demirtaş beschrijft liefdevol en in prachtige taal hun zoektocht naar vrijheid, het breken met de sociale conventies of simpel het recht om lief te hebben. De jonge Seher maakt op dramatische wijze kennis met een jongen. De schoonmaakster Nazan raakt per ongeluk in een demonstratie verzeild. De hoogopgeleide Nermin kreeg meer levenslessen van haar vader mee kreeg dan ze dacht. Krachtige hoopvolle portretten die Demirtaş opdraagt aan alle vrouwen in het Midden-Oosten. Hij biedt met deze verhalen een inkijkje in hedendaags Koerdistan. (Van Onna)

Uitgever: Signatuur
Auteur: Selahattin Demirtas
ISBN: 9789056726133
september 2018
Hardcover 128 pagina’s