Recensie ‘Van liefde & verlangen’ van Imme Dros

Recensie ‘Van liefde & verlangen’ van Imme Dros

Oude verhalen in een modern jasje

Door Marjet Maks

Als kind verslond ik sprookjes. Roodkapje, Blauwbaard, Repelsteeltje; wij hadden thuis de ‘Sprookjes van Moeder de Gans’ van Charles Perrault en het sprookjesboek van Hans Christiaan Andersen. Heerlijke boeken met mooie illustraties die ik uitgebreid bestudeerde. ‘Van liefde & verlangen’ van Imme Dros las ik weer net zo gretig. Nog gretiger misschien, want haar taal is levendig en hedendaags, vol humor en grappige vondsten.

Imme Dros bewerkte de bekende verhalen tot moderne vertellingen waarin mensen van vlees en bloed figureren. Met prinsen en prinsessen, tovenaars, wolven en aardmannetjes. Er moet goud gesponnen worden, meisjes veranderen in zwanen; er is veel liefde op het eerste gezicht en verlangen naar onbereikbare liefde. Het grote verschil met de sprookjes uit mijn jeugd is dat Imme Dros de hoofdrolspelers van het papier laat afspatten wanneer ze boos, vrolijk, angstig, slecht, verliefd of verlangend zijn.

Het eerste verhaal, ‘De wolf die tegen water praatte’, is een bewerking van Roodkapje. Opstandige puber Roodkapje praat heel wijs met de wolf, die zichzelf in de waterput weerspiegelt ziet en denkt dat het iemand anders is. De boswachter gaat vreemd met haar moeder en de wolf is uiteindelijk een zielenpoot.

‘Blauwbaard’ en ‘Repelsteeltje’, twee favorieten uit mijn jeugd, zijn in hun nieuwe jasjes heerlijk leesvoer. Vooral ook door de slimme truc die Dros heeft uitgehaald door het aardmannetje Repelsteeltje en de koning samen te voegen. Bovendien is de humor leuk: alle namen van kinderboekenschrijvers worden opgesomd als de naam van Repelsteeltje geraden moet worden.
Uit het verhaal ‘Roodbaard’ wil ik een stukje citeren omdat het de vlotte schrijfstijl van Dros zo mooi weergeeft: “Roodbaards baard was niet een beetje rood, nee vurig, schreeuwend papaverrood. Roodbaard ergerde zich, schaamde zich, verbeet zich en probeerde alles om van zijn rode baard af te komen. 
Hij schoor zich vijf keer per dag. Hielp niet. De rode stoppels schemerde door de huid heen en zijn kale kin zag eruit als een brandende straalkachel. 
Hij kocht de duurste haarverf en liet het een week intrekken. Dekte niet.
Hij ging naar kwakzalvers, wonderdokters en kruidenvrouwtjes voor medicijn, modderbad, zalf, kruidendrank. Werkte niet.”

In ‘Neus’ wordt het toneelstuk van ‘Cyrano de Bergerac’ bewerkt. Ik zag de toneelvoorstelling ooit en vond Cyrano toen sneu; iemand die wel zijn taal beheerste maar zijn uiterlijk zo tegen had. Zo niet hier. De man heeft dan wel een aanstootgevende neus, maar hij lijdt er niet echt onder. Cyrano heeft de touwtjes stevig in handen.

Het verhaal ‘Peer, de leugenaar’, naar het toneelstuk van Ibsen, is beroemd geworden door de Peer Gynt-suite van Grieg. Evenals ‘Vuurvogel’, ‘Zieltje’ en ‘Zwaan en Meer’, bewerkingen zijn van muziekstukken. De twee laatste verhalen in de bundel: ‘Dood en de Koning’ en ‘Styx’ zijn bewerkingen van twee Grieks mythologische verhalen, ‘Alkestis’ en ‘Antigone’, waarin vooral de sfeer van ‘Styx’ humorvol en sterk is. Antigone heeft tegen de wens van haar oom, haar broer begraven, daarom is ze levend dood. Ze heeft geen munt om over te varen naar het dodenrijk en blijft vervolgens aan de verkeerde kant van de rivier soebatten met de dood. Heerlijke dialogen.

‘Van liefde & verlangen’ met daarin tien diverse verhalen is prachtig uitgegeven en is versierd met bijzondere illustraties van Harry Geelen, de echtgenoot van de schrijfster. De vierkante schilderijtjes zijn opgezet in heel diverse technieken en een sterke aanvulling op de verhalen. Deze bundel is een prachtig cadeau voor wat oudere kinderen en volwassenen die van sprookjes houden.

Een klein minpuntje moet me nog van het hart: in bijna alle verhalen zijn foutjes blijven staan, woordje te veel, woordje te weinig. Je leest er met gemak overheen maar het is toch erg jammer van zo’n mooie bundel.

Auteur: Imme Dros
Illustraties: Harrie Geelen
Uitgever: Querido
ISBN: 9789021414829
november 2018
Hardcover 256 pagina’s