Pas verschenen: ‘Straf’ – Ferdinand von Schirach

Straf – Ferdinand von Schirach
Ferdinand von Schirach beschrijft in zijn nieuwe boek ‘Straf’ twaalf menselijke lotgevallen. Zoals eerder in de bundels ‘Misdaden’ en ‘Schuld’ laat hij zien hoe moeilijk het is een individu recht te doen en hoe vooringenomen onze begrippen van ‘goed’ en ‘slecht’ vaak zijn.
Ferdinand von Schirach veroordeelt nooit. Met rustige distantie en tegelijkertijd vol empathie vertelt hij over eenzaamheid en vervreemding, over hoe we streven naar geluk en daarbij falen. Wat is waarheid? Wat is werkelijkheid? Hoe zijn we geworden wie we zijn?
Zijn verhalen zijn vertellingen over onszelf.

Ferdinand von Schirach (München, 1964) werkt sinds 1994 als strafadvocaat in Berlijn. Tot zijn cliënten behoren vele prominenten, industriëlen en leden van de onderwereld. Zijn debuut Misdaden (2009) werd aan 30 landen verkocht en wordt verfilmd. Andere titels die bij De Arbeiderspers verschenen zijn Schuld, Het geval Collini, Taboe en Straf.

Recensie NBD Biblion:
Twaalf verhalen die op vrijwel identieke wijze zijn opgebouwd en waarin steeds één hoofdpersonage centraal staat, vaak een verdachte, soms een slachtoffer van een misdaad. Na een korte introductie rond het wie, waar en wanneer doet de verteller in sobere bewoordingen nauwkeurig verslag van het misdrijf, de handelingen en de omstandigheden waaronder de verdachte de misdaad – ogenschijnlijk zonder vooropgezet doel – heeft gepleegd. Waar in de strafprocessen objectiviteit en waarheidsvinding vooropstaan, daar roepen deze ijzingwekkende verhalen met flinterdunne overgangen tussen goed en kwaad, opzet en ongeluk ook morele vragen op rond verantwoordelijkheid, schuld, gerechtigheid en straf. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de op dubieuze gronden verkregen vrijspraak in het verhaal over vrouwenhandel (“Subotnik’), of waar van straf zonder misdaad of schuld sprake lijkt (“De vriend’). Deze bundel van de Duitse advocaat en succesvolle, veelgeprezen auteur (1964) vormt samen met zijn goed ontvangen verhalenbundels “Misdaden’* (2009) en “Schuld’** (2010) een huiveringwekkende trilogie. (Naar gegevens van C.H.M. Beijer.)

Auteur: Ferdinand von Schirach
Vertaler: Marion Hardoar
Uitgeverij: De Arbeiderspers
NUR: 302
Hardcover
ISBN: 9789029529044
Prijs: € 19,99
Publicatiedatum: 05-03-2019