Recent verschenen: ‘Die ene patient’

In “Die ene patiënt’ van Ellen de Visser vertellen zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. De indringende Volkskrant-serie “Die ene patiënt’ is een van de hoogst gewaardeerde en best gelezen rubrieken van de krant. In elke weekendbijlage Sir Edmund interviewt Ellen de Visser een dokter of verpleegkundige over een patiënt die ze nooit meer vergeten en die hun kijk op hun vak en het leven veranderde.
Van neuropsycholoog tot huisarts, de verhalen die in deze bundel door Ellen de Visser zijn samengebracht, bieden een aangrijpende en leerzame inkijk in de ziel van onze zorgverleners. Ze laten zien hoe leed, pijn, verdriet en vreugde bij elke verpleegkundige of arts hun sporen nalaten. Een van de vele lezers zei erover: “Zat ik potverdorie zaterdagochtend al te janken bij het ontbijt.’
Inclusief reacties op de artsenverhalen van patiënten, familie en nabestaanden.
Ellen de Visser (1966) is wetenschapsjournalist voor de Volkskrant.

Recensie NBD Biblion:
De auteur (1966) is wetenschapsredactrice bij de Volkskrant. Waar dit boek over gaat, wordt door de auteur zelf perfect samengevat in de aanhef van haar voorwoord. ‘De uitvaart van mijn zwager Huib was op een zonnige dag in februari, […] ergens in de volle aula zat een verdrietige oncoloog. [Hij] had die middag vrij genomen om afscheid te nemen van een patiënt die zijn vriend was geworden, vertelde hij me, een vriend van wie hij veel had geleerd. Die opmerking intrigeerde me […]. Zouden er meer artsen zijn die […] rondlopen met verhalen die ze nooit meer vergeten?’ Via via leidde die vraag tot een groot aantal gesprekken van de auteur met artsen en andere zorgverleners die een soortgelijk verhaal kunnen vertellen en die in de Volkskrant werden gepubliceerd. Ruim zeventig hiervan, allemaal ruim twee bladzijden A5, zijn hier gebundeld. Het zijn boeiende, actuele korte impressies in het genre ‘narratieve geneeskunst’, waarin de deskundigheid, ervaring en betrokkenheid van de auteurs goed tot hun recht komen. (Dr. H.S. Verbrugh)

Auteur: Ellen de Visser
Uitgever: Ambo|Anthos
Nederlands 1e druk
ISBN: 9789026344848
februari 2019
Paperback 192 pagina’s