De J.M.A. Biesheuvelprijs: doneer mee

De J.M.A. Biesheuvelprijs is in het Nederlands taalgebied de eerste prijs voor de beste korteverhalenbundel. De prijs is vernoemd naar één van de meesters van het genre.biesheuvelprijs
Rob van Essen (Hier wonen ook mensen) won begin 2015 de allereerste J.M.A. Biesheuvelprijs en het bijbehorende bedrag van maar liefst 4.867 euro. De prijs en winnaar kregen uitgebreide aandacht in alle belangrijke landelijke media (o.a. Volkskrant, NRC Handelsblad, Radio 1, VPRO, NOS).
Ons doel is de toegenomen aandacht voor het korte verhaal dit jaar niet alleen te stabiliseren, maar ook verder uit te breiden. In 2016 zal de prijs daarom voor de tweede keer worden uitgereikt, waarmee we een mooie traditie hopen te starten.

Ook deze editie zal het prijzengeld gecrowdfund worden. Van het uiteindelijk opgehaalde bedrag gaat slechts een zeer minimaal bedrag naar noodzakelijke onkosten. Bij de J.M.A. Biesheuvelprijs zet de hele organisatie zich belangeloos in. Daarom komt nagenoeg het gehele bedrag direct ten goede aan de winnaar, en daarmee aan de instandhouding van het korte verhaal als literair genre. Klik hier om mee te helpen aan de crowdfundactie voor deze prijs. Doneren kan tot 7 februari 2016.

Waarom?
Waar er in Nederland talloze gerespecteerde prijzen bestaan voor romans, non-fictiewerk, thrillers en wat al niet meer, ontbrak het ons tot kort geleden nog aan een prijs voor de korteverhalenbundel. Om het korte verhaal en de schrijvers ervan de erkenning te geven die ze verdienen en vooral om te laten zien dat het korteverhalengenre een volwaardig, prachtig genre is, is er sinds 2015 de J.M.A. Biesheuvelprijs. Spreek ook je waardering uit en help het korte verhaal de spotlight in!

Wie?
De J.M.A. Biesheuvelprijs is een initiatief van Irwan Droog, Arjen Fortuin, Daphne de Heer, Esther Kuijper, Roos van Rijswijk en Edith Vroon, allemaal werkzaam in het boekenvak. Zij zetten zich allen belangeloos in voor de prijs, uit liefde voor het korte verhaal. Zij worden ondersteund door de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.