De schrijfbibliotheek – Van kort verhaal naar roman

Dit jaar herdrukt: ‘De schrijfbibliotheek – Van kort verhaal naar roman’

In “Van kort verhaal naar roman’ onderzoekt Inge Schouten de verschillen en overeenkomsten tussen een kort verhaal en een roman. De meeste prozaschrijvers beginnen hun carrière namelijk met een kort verhaal. Maar hoe moet dat als je een groter geheel wilt opzetten en streeft naar een novelle of zelfs een roman? Hoe doe je dat, zo’n grote structuur en spanningsboog opzetten? Waarin verschilt een personage in een kort verhaal van dat in een roman? Hoe zit het met het conflict en de setting? Niet elk verhaal is geschikt om als roman door het leven te gaan. En sommige korte verhalen willen juist te veel vertellen en komen beter tot hun recht in een roman. In dit boek geeft Schouten aan de hand van verschillende verhaalelementen aanwijzingen voor schrijvers die meer willen dan een kort verhaal.

Recensie NBD Biblion:
Een nieuw deel in de serie De schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus. Deze keer een praktische handleiding voor beginnende schrijvers die van een kort verhaal een roman willen maken. Waarop moeten zij letten, wat zijn de grootste en meest essentiele verschillen? Soms lijken het open deuren: in een roman is veel meer ruimte om de personages uit te werken en is het aan te raden het verhaal zich niet op een locatie te laten afspelen. Maar hoe doe je dat? En is ieder verhaal wel geschikt om om te zetten in een roman? Het boekje is opgedeeld in zeven hoofdstukken met titels als: structuur, ruimte, spanning en plot. Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een puntsgewijze samenvatting, handig als je nog eens wat na wilt zoeken. De schrijfster (1957) put zowel uit eigen ervaring als uit verhalen die haar onder ogen kwamen tijdens de lessen die ze als docent creatief schrijven gaf. Al zal haar manier van schrijven niet die van iedereen zijn, voor beginnende schrijvers is het altijd leerzaam te lezen hoe iemand anders het doet. (Arjen van Meijgaard)

Auteur: Inge Schouten
Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Nederlands Druk: 4
9789045706146
januari 2019
Paperback 128 pagina’s