Nieuw: ‘Eerste liefdes en laatste verhalen’ van Oliver Sacks

Nieuw: ‘Eerste liefdes en laatste verhalen’ van Oliver Sacks

Paardenstaarten en schizofrenie, varens en dementie, zwemmen en alzheimer – in deze essays uit de nalatenschap van de wereldwijd geliefde en geroemde neuroloog Oliver Sacks komen diens meest uiteenlopende interesses samen.

Tijdens zijn leven verrichtte Sacks belangrijk onderzoek in de hersenwetenschap. Tot op de dag van vandaag wordt hij geprezen om de literaire kracht van de verhalen die hij schreef over zijn patiënten. Sacks’ fascinatie voor het menselijke gedrag ging het vreemde en het onbekende niet uit de weg. Eerste liefdes en laatste verhalen is een lofzang op zijn veelzijdigheid. Met grote eruditie en de voor hem kenmerkende compassie neemt hij de lezer in helder proza mee in de ervaringen en ontmoetingen die hem vormden.

Recensie NBD Biblion:
Memoires van de zeer ervaren Engels/Amerikaanse neuroloog dr. Oliver Sacks (1933-2015), die drie soorten essays omvatten. De eerste soort zijn persoonlijke verhalen over zijn jeugd en loopbaan: passie voor zwemmen, musea, bibliotheken, inktvissen en ontroerende laatste gedachten. De tweede soort gaat over de geschiedenis van de wetenschap en de derde soort, het middelpunt van deze publicatie, gaat over neurologische cases. Het gaat daarbij om diagnostische mysteries, over hersenfuncties, seniele dementie, Alzheimer, bipolaire stoornis, schizofrenie. Men maakt met deze nieuwsgierige, groot mensenkenner, door menselijk gedrag gefascineerde Sacks een reis door het brein. In zijn unieke, briljante, opbeurende, goed leesbare korte essays en reflecties worden ook adviezen gegeven om het brein gezond te houden door biofilie (een band met de natuur) en muziek. Misschien is Sacks wel iets te pessimistisch als het gaat om het non-stopgebruik van de sociale media en zijn mening dat we overrompeld worden door de digitale technologie. Hardcover met een literatuurlijst, bronnenoverzicht, verantwoording en register. Een briljant boek voor iedereen. (Drs. Ben Daeter)


Auteur: Oliver Sacks
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789403162102
juli 2019
Hardcover 320 pagina’s