Zomerlezen: ‘Verstoten blad’

Het is tijd voor de zesde winnaar van onze zomerschrijfwedstrijd! Antonie Bergman stuurde ons het verhaal ‘Verstoten blad’. Een mooi, maar triest verhaal over het leven, waarin de seizoenen subtiel verweven zijn. Gefeliciteerd Antonie, en dank je wel voor deze bijzondere inzending!

Verstoten blad

door Antonie Bergman

 

Langzaam kleedt de herfst zich uit; traag en zonder mededogen. Behendig en behoedzaam schuiven twee broeders de kledingstukken van haar porseleinen lijf. De huid hangt in vellen om haar heen; vaal en vol ouderdomsvlekken en is voor mijn herinnering, het loeder der vergankelijkheid.
Haar lente kan ik me nog zo goed herinneren, haar beeldschone gezicht, haar halflange, zwarte haren. Ik was 16 jaar, zij 15: een lichaam strak en perfect, alsof God haar speciaal voor mij had geboetseerd. Ze had een taille die ik met twee handen kon omvatten, stevige borsten en een perzikvormige kont waartegen ik niets liever deed dan tegenaan kruipen. En … ze was spannend: geil.
Ze was het eerste meisje dat mij aftrok: midden op een vol strand. Op onze zij, tegen en over elkaar heen, onze hoofden als zwanen gebogen: zwevend in ons eigen universum; de wereld om ons heen bestond niet meer.
Die keer dat ik me juist heel bewust was van de wereld om ons heen, was de eerste keer dat ze mij oraal bevredigde. Ik was bij mijn ouders op de camping in Breskens. Ik had haar met mijn brommer van de veerpont gehaald.
De zon brandde op ons lijf en kleurde de holte onderin haar rug donkerbruin, haast zwart. Badend in Gods licht, magnetiseerde ze mijn blik. Zij en de zon maakten me loom en geil. En dat wist ze.
’s Avonds was er barbecue, en ritueel kaarten: Canasta. We bleven slapen. Ieder op een bank, twee meter uit elkaar.
Ik sliep bijna toen mijn deken werd afgeslagen en ze haar hand in mijn onderbroek stak. Ik duwde haar weg, sprak geruisloos dat ze moest stoppen, maar zij verstevigde haar greep en nam mijn geslacht in haar mond, vastbesloten om mij onder het waakzaam oog van mijn ouders te bevredigen.

Overmorgen zijn we vijftig jaar getrouwd. In ons gezin was zij het stralend middelpunt, onze bron van energie: een warme zomerdag. Nooit nemen, altijd geven.
Nu het leven zich tegen haar keert, is ze als een verstoten blad. Het leven kent geen tegoed, geen vereffening met recht op een menswaardig einde. Ze heeft haar leven toegewijd aan mij; ik het mijne niet geheel aan haar. Ik heb haar twee keer bedrogen. Zomaar, zonder reden. Omdat ik vond dat ik daar recht toe had. Ik weer wat spanning wilde.
Nu vreet het heden aan mij, verteert mijn ziel. Al die jaren hoopte ik dat zij kon vergeten, maar nu zou ik niets liever willen dan dat ze weer wist. Ze verdient dit niet. Zij niet.

‘Gaan we op de brommer?’ Haar iele, broze lijf staat nietig tussen de twee lange, brede lichamen van de broeders. Over haar schouder kijkt ze me ondeugend aan. Even straalt ze net als vroeger, leeft ze op: een groene knop aan een dorre tak.
‘Ja, lief,’ zeg ik knipogend, ‘eerst moet die meneer jou even wassen.’
Ik verdring mijn tranen. De winter nadert. Ze zal nergens heen gaan. Ik fiets straks naar huis.
Alleen.

 

 

Over de auteur Antonie J. Bergman:
Ik ben op 10 april 1968 geboren in Zwolle. In mijn jeugd las ik zoals iedereen de boeken van Arendsoog en de Kameleon en uiteraard stripboeken. Mijn voorliefde om zelf te schrijven ontstond toen op de lagere school ‘Kruistocht in spijkerbroek’ werd voorgelezen en later, tijdens mijn militaire dienstplicht, toen ik Stephen King ontdekte.
Mijn eerste verhaal was een fantasy-verhaal. Een verhaal waarvoor Kluitman interesse had en bereid was om uit te geven. Echter dat feit bezorgde mij koude voeten, iets wat een bezigheid was, werd ineens ‘echt’ werk: dat verhaal is nooit afgeschreven.
Een paar jaar geleden heb ik de keus gemaakt om eindelijk te gaan doen wat ik wilde doen: schrijven.

Mijn publicaties tot nu toe:
– Levenloos vol leven (gedicht);

– Trojaans cadeau (verzamelbundel ‘Het cadeau’, ISBN: 9789462662117);
– Bevrijding (verzamelbundel ‘Pennen met mosterd’, EAN 9789492551542);
– Ledigheid (nieuwsbrief uitgeverij Ambilicious, Ambiflits nr. 5 https://www.youtube.com/watch?v=oYNrHWmzsh8

 

Wil je jouw verhaal ook op onze website geplaatst zien?
Je kunt nog meedoen aan onze zomerschrijfwedstrijd. Kijk hier om te lezen hoe je meedoet.