Zomerlezen: ‘Nesthanger’

Het is tijd voor de tiende winnaar van onze zomerschrijfwedstrijd. De winnaar deze week is José Kruijer die een amusant verhaal opstuurde over een thuiswonende zoon. Gefeliciteerd José, en bedankt voor deze leuke inzending!

Nesthanger

Door José Kruijer

“Jongeren wonen steeds langer thuis.” Ze kijkt naar de grote krantenkop en scant snel het artikel. Ze denkt aan haar eigen kroost. De jongste kan het nog steeds niet vinden. Hij vindt Hotel Mama wel prima. Hij heeft thuis alles en droomt van een baan in Thailand. Hij wil daar een tuktuk besturen. Tijdens zijn wereldreis heeft hij voornamelijk achterin een tuktuk gelegen.
Ze is net klaar met haar nachtdienst en loopt verder de supermarkt in. Ze is moe en heeft trek in verse croissants. De jongste wordt straks gebeld, het is de vraag of hij wel door kan gaan met zijn studie. Na zijn reis heeft hij al twee keer een poging gedaan om een studie op te pakken. Steeds was het niet wat hij zocht en kwam hij weer thuis wonen.
Ze zijn kleiner gaan wonen, omdat hij bijna niet meer thuis zou zijn. Het tegendeel is waar. Haar man heeft haar over moeten halen. Zijn kamer is snel voor jou. Voor je hobby. Ze wacht er nu al jaren op.
Haar telefoon trilt. Een nieuw bericht komt binnen. “Neem je lekkere broodjes mee? Er is hier niets.”
Ze kijkt naar het zakje croissants dat ze net gekocht heeft. Hij kan de pot op. Ze doet ze gauw in haar rugzak en stapt op haar fiets. De bouwmarkt komt in zicht. Ze weet dat ze het in huis moet hebben, dan is de klus zo geklaard. Van haar man mag het niet. Ook hij kan de pot op.
Ze zet haar fiets op slot en loopt direct naar het juiste pad. Er is ontzettend veel keus. Eigenlijk is er te veel keus. Deze kleur is goed. Daarmee zal ze haar doel bereiken. Fluitend fietst ze naar huis.
Ze zet haar fiets in de voortuin en ziet hem al op de bank liggen. Hij heeft een koptelefoon op en speelt een spel op zijn telefoon. Er liggen lege zakken chips op tafel. Ze draait de sleutel om en komt rustig binnen. Ze steekt haar hand op. Hij doet gelijk zijn koptelefoon af.
‘Heb je broodjes, mam?’
‘Er is altijd brood in de vriezer. Dat wist je al. Even zelf ontdooien,’ lacht ze.
Hij gaat aan tafel zitten. ‘Mam, ik wil je wat vertellen. Ik stop met deze studie,’ zegt hij aarzelend. ‘Ik weet wat je denkt. Ik beloof je dat ik nu wel snel een kamer in de buurt zal vinden.’
Ze blijft heel rustig. Dit is de zoveelste keer. Nu is het afgelopen.
‘Goed idee… ga alvast maar wat zoeken.’
Ze kijkt in haar rugtas. Haar lievelingskleur. Ze grinnikt.
Hij kijkt op zijn telefoon en staat op. ‘Bart weet iets voor me. Ik ga even bij hem langs,’ roept hij.
De voordeur klapt dicht. Moe of niet, ze gaat schilderen.
Aan het einde van de middag is zijn kamer lichtroze. In plaats van een nesthanger, zal hij heel snel een uitvlieger zijn.

 

Over de auteur:

José Kruijer werkt al bijna 25 jaar met veel plezier in het basisonderwijs. Ook heeft ze een grote passie voor schrijven. Op haar Facebookpagina  plaatst ze regelmatig een kort verhaal.
In 2017 verscheen haar debuut ‘Verzwegen’. Dit verhaal gaat over de tijdschriftenwereld. Hoofdpersonage Périne Monté lanceert haar eigen glossy Pearls. Hiermee won José de 2e prijs bij de verkiezing voor de ‘Beste Nederlandse Vrouwenthriller 2017’. In 2018 lanceerde ze ‘Manzanilla’. Dit verhaal speelt zich af in Schoorl en Curaçao. Hoofdpersonage Hester verhuist met haar gezin van de Amsterdamse grachtengordel naar een groot familiehuis in Schoorl. Ze gaat daar werken op een basisschool. Haar verleden blijft haar daar ook achtervolgen… Hoe lang kan ze haar geheim nog verzwijgen?

Wil je jouw verhaal ook op onze website geplaatst zien?
Je kunt nog meedoen aan onze zomerschrijfwedstrijd. Kijk hier om te lezen hoe je meedoet.