Eerder verschenen: ‘Zeedrift’ van Jan Brokken

Eerder dit jaar verschenen: ‘Zeedrift’ van Jan Brokken
In de verhalenbundel “Zeedrift’¬ neemt Jan Brokken¬ de lezer mee naar metropolen en kleine eilanden, van Guatemala tot Umbrië en van de Antillen tot de Zuid-Hollandse eilanden. Van fictie naar non-fictie, van persoonlijk naar universeel: in het waargebeurde zoekt Jan Brokken het onwaarschijnlijke, in het reële het ongelooflijke, in het gewone het uitzonderlijke.

Jan Brokken (1949) groeide op als domineeszoon in het dorp Rhoon, het decor van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin. Hij studeerde politieke wetenschappen in Bordeaux, werkte voor dagblad Trouw en weekblad Haagse Post en behoorde tot de spraakmakendste journalisten van zijn generatie. Sinds 1986 schrijft hij alleen nog boeken. De vijfentwintig titels die Brokken inmiddels op zijn naam heeft staan, hebben nog niets aan kracht en zeggenschap ingeboet. Ook internationaal verwierf Jan Brokken faam met zijn reisverhalen De regenvogel, Jungle Rudy en Baltische zielen en met zijn romans De blinde passagiers, De droevige kampioen en In het huis van de dichter. Zijn werk is in elf talen vertaald.

Recensie NBD Biblion:
“Zeedrift’ is een bundeling van drie eerdere verhalenbundels van Jan Brokken (1949) over de zee: “De zee van vroeger’, “Vulkanen vanaf zee’ en “Zeedrift’. Geen van deze bundels is nog verkrijgbaar dus dit is een mooie aanvulling op het omvangrijke oeuvre van de auteur. In de verhalen schrijft hij over het thema “zee’ op allerlei manieren: de verhalen gaan over eilanden, over grote steden, over plekken ver weg en over plekken dichtbij. Sommige verhalen zijn verzonnen en andere zijn eerder journalistiek van aard. Zeedrift is een mooi woord, schrijft Brokken. En op Curaçao formuleerde de schrijver zijn “Wet van de zeedrift’: het mooiste afval komt van het verst weg. Ver weg in kilometers. Ver weg in tijd. De verteller in de verhalen heeft geen haast, hij ontmoet graag mensen die hem over vroeger kunnen vertellen. Vanaf de zee is alles mooier dan vanaf het land. Brokken toont zich in deze verhalen van zijn beste kant: de verhalen zijn onderhoudend. Hij schrijft met kennis van zaken en weet de lezer te ontroeren. Tot slot een verhaal uit “Verre metgezellen’. Geïllustreerd met enkele zwart-witafbeeldingen. (Norma Montulet)

Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact
Auteur: Jan Brokken
ISBN: 9789045038469
mei 2019
Hardcover 432 pagina’s