Nieuw: ‘Doelloos kijken’ van A. L. Snijders

Nieuw: ‘Doelloos kijken’ van A. L. Snijders
In 2006 verscheen bij afdh Uitgevers A.L. Snijders’ eerste bundel zeer korte verhalen. Inmiddels zijn wij ruim drieduizend zkv’s verder: ‘… stukjes die de breedte van het leven bestrijken, in het bijzonder dat van de schrijver zelf. Ze dragen de kleur van zijn dag,’ zoals Tommy Wieringa schreef.
In 2010 werd aan A.L. Snijders de Constantijn Huygens-prijs toegekend voor zijn gehele oeuvre. Huygens publiceerde vier eeuwen geleden Dagh-werck. Een citaat daaruit, omdat het zo goed past bij het werk van Snijders:
‘… alleen met zeggen komt niets tot stand. Uitgelezen woorden met een kern, een pit die het driedubbele waard is van wat de schil of dop belooft; klare en frisse taal, modern, zoals de mensen op straat spreken; de mening van mannen, het gepraat van vrouwen; duidelijke woorden voor ingewikkelde gedachten. Dan hoeft de lezer zijn hersenen niet te laten kraken, maar slaan zijn gedachten ook weer niet op de vlucht. Het rijm alsof de wind het voortdrijft; het metrum als in een stroom. Dat zijn de eigenschappen die ik probeer te benaderen.’ [Constantijn Huygens, fragment uit Dagh-werck, 1627]

‘Doelloos kijken’ is de elfde bundel zeer korte verhalen van A.L. Snijders. De zkv’s van 2017 en 2018 staan erin. Dus ook alle stukken die hij voorlas op de radio op zondagochtend en zijn wekelijkse bijdragen aan het Vlaamse dagblad De Standaard. Geniet opnieuw van het werk van ‘deze meester van het éénharig penseel’ [Tommy Wieringa] en zijn uitgelezen woorden.

Auteur: A.L. Snijders
Uitgever: Afdh Uitgevers
Nederlands Druk: 2
ISBN: 9789072603760
september 2019
Paperback 232 pagina’s
n.b. De hardcover van deze bundel verscheen in juli 2019. Deze lijkt te zijn uitverkocht.