Nieuw: ‘Paarden vliegen businessclass’ van Olaf Koens

Nieuw: ‘Paarden vliegen businessclass’ van Olaf Koens
Verhalen over mens en dier in het Midden-Oosten


In Aleppo worden gevechten stilgelegd om dierentuindieren een vrijgeleide te geven naar Turkije. In de Golf worden duizenden paarden wanneer het te warm voor ze wordt eersteklas naar een minder warm land gevlogen. Dieren uit een dierentuin in de Gazastrook worden geëvacueerd vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven, terwijl de grens voor mensen hermetisch is afgesloten. En hoe kan het dat vogels worden verdacht van spionage en in de gevangenis hun lot moeten afwachten?
In ‘Paarden vliegen businessclass’ trekt Olaf Koens langs de rafelranden van het Midden-Oosten – van de stoffige straten van Gaza tot de blinkende woestijn van Qatar, van het kalme Turkse platteland tot de slagvelden in Syrië en Irak. Hij stuit op ontroerende en soms ronduit lachwekkende verhalen waardoor de indruk wordt gewekt dat men meer om dieren dan om mensen geeft. In ieder geval legt het lot van de dieren op een pijnlijke manier de ellende, de hoop en de vrees van een hele regio bloot.
‘Paarden vliegen businessclass’ is een tragische en hilarische zoektocht naar de relatie tussen mens en dier in het Midden-Oosten.

Olaf Koens (1985) is schrijver en journalist. Hij woont in Istanbul en trekt als correspondent voor RTL Nieuws dwars door het Midden-Oosten. Hij doet verslag van revoluties en oorlogen, en zoekt naar kleine verhalen die de complexe regio inzichtelijk maken. Voor zijn journalistieke werk werd hij in 2015 uitgeroepen tot journalist van het jaar. Paarden vliegen businessclass is zijn derde boek.

Auteur: Olaf Koens
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
Nederlands Druk: 1
ISBN: 9789038807102
oktober 2019
Paperback 240 pagina’s