Eerder verschenen: ‘Ogentroost en andere verhalen’ van Antoon Erftemeijer

Eerder verschenen: ‘Ogentroost en andere verhalen’ van Antoon Erftemeijer

Naast zijn werk als conservator Moderne Kunst van het Frans Hals Museum is Antoon Erftemeijer beeldend kunstenaar en publicist. Maar ook schrijft hij verhalen. Over kunst, religie, liefde en andere universele thema’s. Het zijn klassieke verhalen, met een plot. Ze spelen zich vaak af op romantische plekken – kloosters, oude huizen, bergdorpjes –, maar schijn bedriegt. De hoofdrolspelers dragen duistere geheimen met zich mee, worden achtervolgd door hun verleden of belanden tegen hun wil maar gedreven door nieuwsgierigheid in raadselachtige situaties.
De wereld van Erftemeijer is een wereld die je in eerste instantie goed kent, maar waarin de vertouwde werkelijkheid wordt ingehaald door vaak metafysische gebeurtenissen die door de heldere schrijfstijl volkomen vanzelfsprekend lijken. Wie zich laat meeslepen door de verhalen merkt dat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat die als vanzelfsprekend een plek inneemt tussen alles waarmee wij vertrouwd zijn.
Antoon Erfemeijer voegt een eigen stem toe in de traditie van schrijvers als Belcampo en Hubert Lampo.

Recensie NBD Biblion:
Dit boek bevat dertig verhalen die alle iets te maken hebben met kunst, religie en geschiedenis. Hoofdpersonen zijn gewone mensen die iemand ontmoeten of stuiten op een ontdekking die hun leven op de een of andere manier verstoort of verandert: een onsterfelijke monnik, een verloren gewaand manuscript, het late weerzien van twee vroegere geliefden. De verhalen vallen binnen het genre “gothic’, een mild soort griezelverhaal, zoals bekend uit de Victoriaanse tijd in Engeland; ook het taalgebruik, dat ouderwets aandoet, hoort daarbij. Bovennatuurlijke, onverklaarbare gebeurtenissen vormen de kern van elk verhaal. De kwaliteit van de verhalen is uiteenlopend: de inleiding is meestal erg lang en de clou dient zich vaak al lang van te voren aan. Sommige verhalen zijn erg sentimenteel op het randje van kitsch, andere maken nieuwsgierig naar de afloop, maar ze hebben allemaal dezelfde strekking, ook al zijn de uitgangssituaties verrassend en goed gevonden. De auteur is kunsthistoricus en museumconservator en heeft diverse publicaties op zijn naam staan, zowel fictie als non-fictie. (H. Marzak)


Auteur: Antoon Erftemeijer
Uitgever: Dato
Nederlands Paperback
ISBN: 9789462263468
Druk: 1 september 2019
354 pagina’s

1 Trackback / Pingback

  1. Biesheuvelprijs: de 13 ingezonden bundels – Het Korte Verhaal

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.