Nieuw: ‘Nederzettingen’ van Sanneke van Hassel

Nieuw: ‘Nederzettingen’ van Sanneke van Hassel
Nederzettingen is een verhalenbundel over het opbouwen van een bestaan en de behoefte je ergens thuis te voelen. We maken kennis met heel verschillende personages, die zich elk op een andere manier ontheemd voelen – van een jong stel dat op bezoek gaat bij vrienden die buiten de stad zijn gaan wonen, tot een melancholieke, Kaapverdiaanse buschauffeur die nooit meer terug zal gaan naar “zijn’ eiland.

Waar ze ook vandaan komen, alle personages weten zich minof meer gesetteld in de stad, maar soms willen ze weg, voor een weekendje, of ze fantaseren over een compleet ander leven. In kraakheldere taal verhaalt Van Hassel in Nederzettingen over een rusteloze tijd en een versplinterde samenleving.

Recensie NBD Biblion:
Sanneke van Hassel (1971) heeft eerder naam gemaakt met het schrijven van korte verhalen. Ze kreeg in 2013 voor haar oeuvre De Anna Blamanprijs, een driejaarlijkse prijs voor schrijvers die wonen of werken in Rotterdam. De verhalen in de bundel “Nederzettingen’ hebben met elkaar gemeen dat ze gaan over de menselijke behoefte om je ergens thuis te voelen en daar een bestaan op te bouwen. Soms komt de hoofdpersoon van ver zoals de Kaapverdiaanse buschauffeur of de Afghaanse schilder. De meeste verhalen spelen zich af in Rotterdam, zoals het titelverhaal. De archeologe, die de oude Rotterdamse nederzetting onderzoekt, is onzeker over een mogelijke relatie en wordt zo een menselijk personage. Van Hassel beschrijft in strak proza de mensen in hun omgeving en ze portretteert hen met mededogen en zonder oordeel. De hoofdpersonen in de verhalen zijn echt en voor ons heel herkenbaar in hun gedrag. Een aanwinst voor de Nederlandse literatuur. (Van Onna)

Uitgever: De Bezige Bij
Auteur: Sanneke van Hassel
Nederlands Paperback
ISBN: 9789403161907
Druk: 1 september 2019
208 pagina’s