De Boekenweek komt eraan! 7-15 maart 2020

Van zaterdag 7 tot zondag 15 maart staan Vlaanderen en Nederland weer helemaal in het teken van de Boekenweek. Tijdens de Boekenweek ontvangen klanten in de deelnemende boekhandels het Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl bij aankoop van ten minste € 12,50 aan literatuur. Daarnaast kan je tijdens de Boekenweek het Boekenweekessay van Özcan Akyol kopen voor € 3,75.
De Boekenweek is een gezamenlijke actie van VVB en CPNB.

Boekenweekgeschenk 2020: ‘Leon & Juliette’ geschreven door Annejet van der Zijl
De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om rijkdom te zoeken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses (alle uitgegeven door Querido) is Annejet van der Zijl een van de bekendste en meestgelezen auteurs van Nederland. Ook jongeren weten haar boeken te vinden: Sonny Boy staat in de top 10 populairste boeken bij Nederlandse scholieren uit het secundair onderwijs. Voor haar oeuvre, dat voornamelijk bestaat uit literaire non-fictie, ontving Van der Zijl onder andere de Gouden Ganzenveer.

Annejet van der Zijl over Leon & Juliette: “Ik kende dit bijzondere verhaal al jaren, maar dacht altijd dat het onmogelijk zou zijn om deze Nederlands-Amerikaanse geschiedenis te reconstrueren. Het leek me te ver weg, zowel in de tijd als geografisch. Speciaal voor het Boekenweekgeschenk wilde ik het toch proberen en boekte ik een reis naar het zuiden van Amerika. Dankzij familieleden en vele andere lukte het om zo veel details op te diepen dat de hoofpersonen voor mij werkelijk tot leven kwamen. Ik hoop dat Leon en Juliette dat zo meteen ook voor de lezers doen. Ze verdienen het.”

Boekenweekessay: ‘Generaal zonder leger’ van Özcan Akyol
Schrijvers in overvloed vandaag de dag. Als generaals menen zij het grote publiek aan te voeren en met hun boeken iets beweeg te brengen. Maar de literatuur bestaat tegenwoordig uit generaals zonder leger, uit schrijvers zonder overtuigingskracht, uit boeken die nog geen deuk in een pakje boter slaan. Waar zijn ze toch gebleven, de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers?

Ooit raakte Özcan Akyol betoverd door de literatuur dankzij de onaangepasten, die zonder reden voor opwinding zorgden, en de polemische schrijvers die werkelijk iets teweegbrachten. Maar er is nog maar weinig literatuut die de sociale klasse van de schrijver ontstijgt: de moderne auteur richt zich vooral op zijn eigen cocon – de gelijkgestemden. Wanneer gebeurt het nog dat het hele land siddert na een publicatie? Het resultaat is dat de rebelse literatuur steeds meer terrein verliest en er voor mediagenieke luchtfietsers ruimte is ontstaan om het intellectuele discours te bepalen.
In ‘Generaal zonder leger’ onderzoekt Özcan Akyol waarom de literatuur steeds meer genoegen moet nemen met een rol in de marge.

Schrijver en columnist Özcan Akyol (Eus) debuteerde in 2012 met de autobiografische schelmenroman Eus. In 2016 verscheen zijn tweede roman, Turis (ook bij Prometheus). Naast romans schrijft hij columns waarin hij op geheel eigen wijze reageert op de actualiteit. Akyol maakt documentaires en presenteert op NPO Radio 1 het interviewprogramma Onze man in Deventer.

 

Bron: website boekenweek2020