Zomerlezen: ‘Persona non grata’ van Inge Bevers

Vandaag maken we de zevende winnaar bekend van onze zomerschrijfwedstrijd voor korte verhalen. (Je kunt nog meedoen tot 12 september, klik hier voor alle informatie!)

Deze keer is de eer is aan Inge Bevers. Zij schreef met ‘Persona non grata’ een origineel en actueel verhaal.

Van harte gefeliciteerd Inge! Het verhaal Persona non grata is hieronder lezen.

Persona non grata

© 2020 Inge Bevers

Het is 30 mei 2021. Ik kijk in de spiegel en herken mezelf bijna niet. Mijn lenzen heb ik verruild voor een bril met een dik montuur en mijn haar is een stuk korter dan normaal. Het nette pak dat bijna mijn tweede huid is geworden hangt in de kast. Vandaag ben ik undercover. Ik hoop zo dat het vanavond eindelijk weer eens lukt. Ik snak naar een avondje uit. Naar het theater, uit eten, genieten van een concert… Het is al zo lang geleden!

In oktober vorig jaar ging het mis. De anderhalvemetersamenleving eiste zijn tol en er vielen harde klappen in de horeca en cultuursector. Ahoy, restaurant Mood en een aantal theaters moesten definitief de deuren sluiten. Het was een ware kaalslag met grote gevolgen. Groter dan we hadden voorzien.

Na vele mislukte pogingen om ergens binnen te komen, besluit ik het vandaag te proberen bij restaurant GOUD. Ik recht mijn schouders, steek mijn kin omhoog en loop naar binnen. “Ik heb gereserveerd onder de naam Bruinisse,” zeg ik.

Een sjieke ober neemt me van top tot teen op: “U komt me bekend voor.”

Ik schrik en zeg snel: “Welnee, waar zou u mij nou van moeten kennen?”

De ober kijkt me ongemakkelijk lang aan. “Nu zie ik het, wie u bent. Ik moet u vragen om te vertrekken. Zoals u weet zijn mensen zoals u niet meer welkom hier.”

Ik probeer nog tegen te sputteren, maar de ober is onverbiddelijk. Teleurgesteld en de wanhoop nabij verlaat ik het restaurant. 

Ook ik heb spijt als haren op mijn hoofd. Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat we het belang van kunst, cultuur en horeca zwaar hebben onderschat. Nu we overal persona non grata zijn is het gemis enorm. We hebben het niet goed aangepakt, we zagen het te laat. Maar toen hingen ze er al, de bordjes op de deuren: Verboden voor politici.

Auteursbiografie Inge Bevers

Als online marketing-consultant en tekstschrijver heeft Inge al heel wat blogs en artikelen op haar naam staan, maar de liefde voor het schrijven van fictie heeft ze pas recent ontdekt. Vooral korte verhalen hebben haar hart gestolen, niet in de laatste plaats vanwege haar ietwat ongeduldige karakter.

3 Reacties

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.