Verwacht: Dubbelgangers & Tegenhangers – Jo Claes

27 november verschijnt bij Uitgeverij Sterck & De Vreese

Dubbelgangers & Tegenhangers

Parallelle verhalen in Bijbel en klassieke mythologie

Jo Claes

Deukalion en Phyrra uit de klassieke mythologie zijn de tegenhangers van Noah en zijn vrouw. Prometheus boetseerde de mens uit klei, maar hij kreeg niet de macht over het vuur. Adam en Eva mochten niet in de vrucht van kennis happen. Zij werden voor hun ongehoorzaamheid bestraft met sterfelijkheid en een hard leven. Pandora, de eerste vrouw in de Griekse mythologie, mocht een mysterieus vaatje niet openen en kon net als Eva haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Daardoor verspreidden zich allerlei rampen over de wereld. Alleen ‘de hoop’ ontsnapte niet uit haar doos …

Wonderlijk hoeveel gelijkenissen deze verhalen bevatten maar ook onderling afwijkende details, motieven of gevolgen die te wijten zijn aan de verschillen in cultuur, traditie en religie waaruit ze ontstonden. Dubbelgangers en tegenhangers laat op een verrassende manier anders kijken naar deze eeuwenoude verhalen. Het is een rijk geïllustreerd boek, waarbij de schilderijen een deel van het verhaal verbeelden.

Jo Claes is een romanschrijver, maar heeft ook talrijke boeken op zijn naam over hagiografie, iconografie, mythologie en Bijbel.

Dubbelgangers & tegenhangers. Parallelle verhalen in Bijbel en klassieke mythologie | Jo Claes | ISBN 978 90 56 15 646 6 | 224 pagina’s | hardback | € 29,95 | 27 november 2020 | Uitgeverij Sterck & De Vreese