Lekker lezen: weekwinnaar 6 van onze schrijfwedstrijd

Weekwinnaar Schrijfwedstrijd Het Korte Verhaal 2021

Vandaag kunnen we de zesde weekwinnaar bekend maken van onze schrijfwedstrijd. De eer is aan Luc Vos. Hij zette met ‘Vooruitgang’ een verhaal neer dat tot de laatste alinea nieuwsgierigheid aanwakkert.  Van harte gefeliciteerd Luc!

Lees hieronder het winnende verhaal:

Vooruitgang

Luc Vos

De bewegingen van de gids die de stalen kist uit de zwaarbeveiligde kast in een bijlokaal van het museum voor historische wetenschappen haalt, zijn doorspekt met eerbied. Voorzichtig zet hij ze voor zich neer, heft theatraal zijn hoofd. Ik wil zien, maar zijn brede rug blokkeert mijn zicht.

‘Klaar?’ vraagt hij zacht.

Instemmend gemompel stijgt op, groeiende zenuwen verhinderen mij te antwoorden. ‘Is dit echt?’ wil ik vragen. Geen woord slaagt erin de harde barrière van mijn opeengeperste lippen te doorbreken. Rustig, je zal wel zien, fluister ik in mijn hoofd. Het helpt niet.

De gids heft zijn hand, het gemompel valt stil. Hij draait zich om, zet de gesloten kist op de tafel in het midden van het lokaal, de triomfantelijke grijns op zijn gezicht jaagt mijn opwinding verder aan.

‘Willen jullie het zien?’

Zijn stem trilt. Bedriegt het licht mij of is dat een traan op zijn wang? Uit een lade tovert hij witte handschoenen tevoorschijn. Zonder zijn ogen van het publiek te lossen, trekt hij ze aan, drukt de stof tussen de vingers stevig naar binnen.

‘Oké.’ De trilling in zijn stem wordt duidelijker, het licht toont een nieuwe traan. De krak waarmee het slot openspringt, jaagt een voelbare rilling door de aanwezigen. Snel wring ik me tussen twee oudere mannen en verzeker me van een plek op de eerste rij.

‘Helemaal klaar?’ vraagt de gids. Hij kijkt naar mij.

Ik knik hevig, volg elke beweging als het stalen deksel openzwaait en de perfect witte inhoud zichtbaar wordt. Ik kan niet ademen, ijskoude lucht slaat in mijn gezicht, zoekt een weg naar mijn longen. Ik wil dichterbij gaan, mijn benen zijn bevroren.

‘Het is oké, kom en voel maar eens. Niet schrikken, doe gerust.’

Mijn verlamming verpulvert door een duw in mijn rug. Ik sta tegen de tafel, het witte goedje bevindt zich slecht op tien centimeter van mijn hand. Ik kijk omhoog, de gids knikt. ‘Doe maar.’

Mijn vingers trillen als ik de inhoud van de kist aanraak, geschrokken trek ik terug. Gemompel weerklinkt langs overal, eindelijk hervind ik mijn stem. ‘Dat … dat is ijskoud. Is … is dit echt?’

Tranen rollen voluit tussen een kamerbrede grijns. ‘Ja, dames en heren, dit is echte sneeuw!’

Enkele tellen wordt het zwart voor mijn ogen, ik hoor niets meer. Ik voel opnieuw zonder te zien, de ijskoude sneeuw herstelt mijn evenwicht.

‘Ik … ik dacht dat dit al meer dan honderd jaar verdwenen was?’

Opgewonden klapt de gids in zijn handen. ‘Bijna was dit verdwenen. Maar dankzij onze beste wetenschappers hebben we opnieuw sneeuw. Dit is een exacte replica van één van de laatste stukjes die we van de noordpool konden redden. Eind eenentwintigste eeuw werd dit bewaard in een ondergrondse bunker en nu zijn ze erin geslaagd dit perfect opnieuw te maken, ondanks de permanente plus twintig graden die we nu overal kennen.’

Ook over mijn wangen rollen tranen. ‘Wat een vooruitgang!’ fluister ik als ik nog eens voel. ‘Wat een vooruitgang.’

Over de auteur:

Luc Vos (1968) woont in Westerlo (België) en schrijft graag en veel. Een mix van korte en lange – meestal spannende – verhalen. Meerdere kortverhalen behaalden finaleplaatsen in schrijfwedstrijden en werden in bundels gepubliceerd, anderen zijn als e-book in alle bookstores te vinden. In mei 2020 won hij de Zwarte Sneeuw schrijfwedstrijd met ‘Noorderlichtvrouw’ en in september 2020 won hij de zomerschrijfwedstrijd van Schrijfjuffers en Bibliotheek Veluwezoom met ‘Ieder boek heeft zijn verhaal’. In 2021 haalde hij de 2e plaats in de ‘Stadshavenverhaal schrijfwedstrijd van Bootmagazine met ‘Het Waterhuis’ en verschenen al bijna tien verhalen van zijn hand in diverse bundels. Zijn UltraKorteVerhalen bij schrijvenonline.org halen met grote regelmaat de UKV van de week. 

Meer op www.lucvos.be

Wil je jouw verhaal ook op onze website geplaatst zien? Je kunt nog meedoen aan onze #schrijfwedstrijd. Klik HIER om alle voorwaarden te lezen.

4 Reacties

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.