Verhalenbundel: ‘Het gele behang en andere verhalen’ van Charlotte Perkins Gillman

Verhalenbundel: ‘Het gele behang en andere verhalen’ van Charlotte Perkins Gillman

Charlotte Perkins Gilman is beroemd geworden met haar klassieke, huiveringwekkende verhaal ‘Het gele behang’, dat is gebaseerd op haar eigen worsteling met een postnatale depressie. In het verhaal raakt een jonge moeder in de ban van het gele behangpatroon op haar kamer, waarin ze een verplichte rustkuur ondergaat, en verliest langzaam haar verstand. De publicatie van ‘Het gele behang’ in 1892 veroorzaakte grote opschudding in de literaire en medische wereld, en dreunt nog steeds lichtjes na. Naast het titelverhaal bevat dit boek twaalf korte verhalen waarin Perkins Gilman op humoristische en scherpzinnige wijze de traditionele plaats van de vrouw in de maatschappij onderzoekt. Voor Perkins Gilman stond vast dat niet alleen vrouwen maar ook mannen en kinderen zouden profiteren van het doorbreken van de vaste rolpatronen. Leidraad in al haar verhalen is de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Auteur: Charlotte Perkins Gillman
Uitgeverij Orlando
Vertaald door Tjadine Stheeman
Nederlands Hardcover
ISBN: 9789083206752
Druk 1: mei 2022
160 pagina’s