Recensie verhalenbundel ‘Liefde in kleur’ van Bolu Babalola

Recensie verhalenbundel ‘Liefde in kleur’ van Bolu Babalola

Sterke vrouwen ontmoeten ware liefde

Door Marjet Maks

In de bundel ‘Liefde in kleur’ staan dertien korte liefdesverhalen, die gaan over dynamische vrouwen van kleur. Als inspiratie putte Bolu Babalola uit oude volksverhalen uit West-Afrika, Griekse mythes en legendes uit het Midden-Oosten. Ze bewerkte deze en paste ze aan, zodat ze modern aandoen. Babalola neemt de lezer mee in de wereld van prinsessen, jonge zakenvrouwen, verwende danseressen en jonge studenten.

‘Omdat veel van de volksverhalen heel oud zijn, zijn ze onmogelijk te dateren. Ook zaten ze vanzelfsprekend vol vrouwenhaat en geweld, en ze waren gecreëerd in sterk patriarchale contexten. Met dit boek was ik in staat om deze verhalen opnieuw vorm te geven op een manier die inhield dat de vrouwen centraal stonden; het ging minder om uitverkoren worden en meer om hun keuzevrijheid zichzelf toe te staan te beminnen en bemind te worden.’ Aldus Bolu Babalola. De Engels-Nigeriaanse schrijfster vond met dit debuut een niche door zwarte vrouwen een eigen stem te geven in een mannenwereld. Geweldig goed idee, de verhalen zijn ook veelbelovend en goed geschreven, maar helaas ontstijgen de vrouwen niet aan de gangbare cliché-types. Ze zijn mooi, doen veel aan hun uiterlijk, hebben een bepaald beeld van mannen en komen helaas nogal oppervlakkig over. Na een paar verhalen gelezen te hebben, is het format duidelijk. Jonge vrouw is ongelukkig, ontmoet man van haar dromen, het is liefde op het eerste gezicht en het stel belandt in bed. Even kort door de bocht, maar daar komt het merendeel van de verhalen wel op neer. Soms is er ook sprake van zielsverwantschap, maar meestal gaat het puur om lust. Bovendien hebben alle verhalen een soms wat gekunsteld happy-end.

De eerste tien verhalen zijn bewerkte volksverhalen. Het openingsverhaal, ‘Osun’, gaat over een dorpsfeest, Osun is verveeld, tot ze gezien wordt door een knappe boer en boogschutter en ze met hun ogen communiceren. ‘Sjeharazade’ gaat over een jonge man en vrouw, die samenwonen, maar elkaar nog niet echt kennen. ‘De transitie van hem niet kennen naar hem kennen was een naadloze transfiguratie. Delen van mij vielen op hun plek, ik groeide uit tot wat ik hoorde te zijn. We groeiden. Het was niet zozeer dat onze liefde me vormde, ik werd erdoor opgezweept en ik werd er sterker door omdat hij me helemaal zag, de beste kanten en de slechtste kanten.’

‘Psyche’, is een ‘The devil wears Prada,’-achtig verhaal, het speelt in een wereld van het snelle geld. Tot blijkt dat, Eros, de broer van de baas, smoorverliefd is op Psyche, de protagonist, en zij haar kracht vindt om haar baas te weerstaan. 

In ‘Attem’ volgen we, Ituen, een man die verliefd wordt op de jonge koningin Attem. Als ze elkaar op de markt in de ogen kijken, herkennen ze iets bij elkaar: liefde op het eerste gezicht. Zij is getrouwd met een oude verschrompelde koning, Offiong, en door hem te bewieroken heeft ze veel vrijheid. Attem verzint een list om Ituen in het geheim te ontmoeten, ze bedrijven de liefde tot de vonken eraf vliegen, tot ze worden ontdekt. Attem verdwijnt uit Ituens leven en hij vervolgt zijn oude leventje in armoede en zonder ziel, tot Attem terugkeert…

In ‘Yaa’ volgen we Yaa, een verwende rijke dame die geacht wordt met haar jeugdvriendje, ook van goede komaf, te trouwen. Hoewel ze elkaar van haver tot gort kennen, en zeggen zielsverwanten te zijn, is er geen liefde. Als Yaa een taxichauffeur ontmoet, die gestudeerd heeft, en haar al langer in de gaten hield, slaat de vlam in de pan en rijden ze samen naar het einde van de wereld.

‘Nefertiti’ is het enige verhaal waarin twee vrouwen de ultieme liefde ontdekken, maar als ze zich bedienen van mannelijke methodes om van hun onderdrukker af te komen gaat het verhaal als een nachtkaars uit.

De laatste drie verhalen zijn nieuwe verhalen, ontsproten aan de fantasie van de schrijfster. ‘Tiara’ lijkt regelrecht van de sociale media afkomstig te zijn en mist betekenis en diepgang. Ze hebben alle drie een hoog Young Adult-gehalte en de personages blijven erg vlak en oppervlakkig. Een koude douche na de meer betekenisvolle eerste verhalen. De bundel is gesponsord door Oxfam Novib, wat een belangrijke en mooie aanbeveling is, toch ebt na dat Bolu Babalola, beter kan dan dat ze hier aflevert.

Auteur: Bolu Babalola

Vertaald door Dennis Keesmaat en Lara Visser
Uitgeverij Orlando
Nederlands Paperback
ISBN: 9789083171401
Druk 1: november 2021
256 pagina’s